Femeile din România, printre cele mai dezavantajate din Uniunea Europeană comparativ cu bărbaţii, potrivit Băncii Mondiale (FOTO)
Femeile din România nu beneficiază chiar de toate drepturile de care beneficiază şi bărbaţii, ceea ce plasează ţara noastră alături de Bulgaria (care are acelaşi punctaj) şi totodată, la coada clasamentului Uniunii Europene, se arată în datele analizate de Banca Mondială.
De fapt, analizând lucrurile la nivel regional se poate constata că mai toată Europa Centrală şi de Est stăceva mai prost din acest punct de vedere, comparativ cu Europa de Vest.
Astfel, Polonia are un scor de 93,%, Ungaria de 96,9, Slovacia de 94,4, Lituania de 93,8, iar Cehia de 93,8. În schimb, Franţa şi Danemarca au scoruri de 100, iar Spania, Germania şi Olanda de 97,5.
Analiştii Băncii Mondiale au luat în calcul calitatea serviciilor medicale de care beneficiază femeile (comparativ cu bărbaţii), oportunităţile profesionale, nivelul de salarizare, vârsta la care se mărită şi fac copii, iar în unele cazuri chiar oportunităţile pe care le au pentru a-şi administra proprii bani sau de a-şi deschide o afacere.
Comparat pe continente, însă, Europa şi America de Nord stau, de departe, cel mai bine la acest capitol.
În Asia, de exemplu, există doar cinci state cu punctaje de peste 80, adică Taiwan (scor de 91,3), Coreea de Sud (scor de 85),Japonia (scor de 81,9), Filipine (scor de 81,3) şi Laos (scor de 88,1).
China, în schimb, are un punctaj de 75,6, India de 74,4, Arabia Saudită de 70,6, Yemen de 26,9, iar Oman de 38,8.
De pe continetul asiatic cel mai prost sta Iranul care are un punctaj de doar 31,3 (al doilea cel mai slab dintre toate ţările). Până şi Afganistanul are un scor mai bun, de 38,1.
Cel mai slabla acest capitol sta, însă, continentul african, unde există tari cu scoruri de doar 29,4 (Sudanul de Sud), 50 (Libia), Algeria (57,5) sau 45,6 (Mauritania).
Scoruri de 100 mai au Canada, Islanda, Suedia, Letonia şi Belgia.