Bărbatul care a predat statului cel mai mare tezaur descoperit în ultima sută de ani luptă în instanțe de cinci ani să-și primească recompensa
Caz fără precedent pe rolul instantelor din București. Un bărbat care a descoperit 47.000 de monede din vremea sultanului otoman Murad al II-lea se chinuie de cinci ani să-și facă dreptate în instanță, notează ziare.com.
Cei care descoperă astfel de tezaure au dreptul la o recompensă băneasca de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei, iar, în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepțională, se poate acorda și o bonificație suplimentara de până la 15% din valoarea bunului. Iar într-o astfel de situație se află și Iulian Enache.
Totuși, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii au amânat evaluarea monedelor de argint predate. Specialiștii și presa au vehiculat suma de 500.000 de euro la momentul descoperirii, în 2013. Doi ani mai târziu, Enache a intentat proces, dar hotărârile instanței au fost contestate de ambele părți.
Comisia de evaluare și expertizare a Tezaurului de la Budești a MNIR evaluase comoara la suma de 92.644 euro. În acest caz, recompensa și bonificația lui Iulian Enache a fost calculată la suma de 41.689,80 de euro.
De asemenea, s-a încercat argumentarea teoriei conform căreia descoperirea nu ar fi fost întâmplătoare, pentru că acesta a folosit un detector de metale.
Dosarul a ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție care, în decembrie anul trecut, l-a trimis înapoi la Curtea de Apel București.