CCR apără ordonanţa prin care PSD a desfiinţat transportul public din sistemul rural.  Modificările aduse de Guvern ordonanţei, declarate neconstituţionale

Publicat: 29 01. 2020, 17:41
Sursă foto: Facebook & Pixabay

Curtea Constituţională a României (CCR) a considerat, în unanimitate, drept neconstituționale modificările pe care Guvernul Orban le-a adus ordonanței prin care Guvernul Dăncilăadesfiinţat transportul rutier judeţean.

Ese vorba de OUG 51/2019, dată în timpul guvernării Dăncilă, intrată în vigoare pe data de 28 iunie 2019 şi care practic desfiinţează transportul rutier judeţean pe motiv că „determină efort bugetar în sarcina bugetelor locale ale județelor” şi că „bulversează efectiv activitatea de transport în România, cu repercusiuni asupra desfășurării activităților economice în condiții de piață”.

Ordonanţa a forţat, însă, elevii din mediul rural să călătorească la ocazie, o situaţie care favorizează episoade precum tragedia de la Caracal.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane este neconstituţională, în ansamblul său”, a precizat CCR într-un comunicat de presă, de miercuri.

Poziţia CCR a venit după ce Gvernul Orban a încercat abrogarea OUG 51/2019 prin asumarea răspunderii în fața parlamentului. În replică, pe 17 decembrie 2019, PSD a atacat la CCR inițiativa PNL, argumentând că:

„Prin angajarea răspunderii, Guvernul a încălcat prevederile constituționale privind unica autoritate legiuitoare reprezentată de Parlament și deciziile Curții Constituționale. Astfel, în condițiile în care, în cadrul dezbaterilor parlamentare există proiecte de lege sau inițiative legislative care urmează să reglementeze diferite aspecte ale vieții politice sau sociale, Guvernului are obligația de a se prezenta la dezbaterile parlamentare, a susține puncte de vedere și posibilitatea de a formula amendamente”.

PSD a mai contestat şi urgenţa legislativă a iniţiativei Guvernului Orban şi că din cauza „complexităţii” legii, ea nu poate face obiectul asumării răspunderii Guvernului.