„STOP mafiei lemnului!”. Sute de persoane, la Marşul pentru Păduri (FOTO, VIDEO)
Sute de persoane participă la Marşul pentru Păduri organizat în București de Greenpeace, Agent Green şi Declic. Evenimente similare se desfășoară și în alte orașe din țară și din străinătate, notează Agerpres.
Pe pancartele manifestanților se pot citi mesaje precum „Pădurea noastră nu e marfa voastră”, „Cine fuge de sumal taie lemnul ilegal”, „Codrule, codruţule, unde dispari, tu, drăguţule?”, „90.000 ha de păduri seculare, în pericol”, „Stop mafiei lemnului”, „Vrem SUMAL nu lemn ilegal”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Marşul se constituie într-o reacție de protest la fenomenul tăierilor ilegale de lemn, dar și la numărul tot mai mare al pădurarilor care cad victime hoților de lemn.
„Dacă lucrurile continuă aşa, în câţiva ani vom avea o Românie fără păduri, fără aer curat şi patrimoniu natural. Cele mai vaste păduri virgine din Europa şi speciile rare cu care am convieţuit până acum vor dispărea dacă interesele meschine şi goana după profit imediat prevalează. Asaltul asupra zonelor împădurite alimentează anual piaţa neagră şi fenomenul corupţiei cu miliarde de lei smulse din moştenirea noastră comună. Aceste câştiguri murdare nasc violenţă, dezbină comunităţi şi plantează neîncredere în ţesutul social”, spun organizatorii acţiunii ”Marşul pentru păduri”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Aceştia mai susţin că anual dispar 20 de milioane de metri cubi de lemn din România, iar Jandarmeria, Poliţia şi Garda Forestieră descoperă 1% din tăierile ilegale.
Organizatorii cer modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România, monitorizarea prin satelit a pădurilor, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite, precum şi automatizarea controlului silvic prin care se poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi poate destructura reţele infracţionale.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea