Azilele Groazei din Voluntari. Inspectorii de la AJPIS Ilfov au acordat punctaj maxim centrului deținut de Ștefan Godei

Azilele Groazei din Voluntari. Inspectorii de la AJPIS Ilfov au acordat punctaj maxim centrului deținut de Ștefan Godei
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Apar noi detalii în cazul azilelor groazei. Cei doi inspectori sociali de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov, cercetaţi de DNA pentru abuz în serviciu, au mințit cu privire la condițiile din centrele pentru bătrâni. Aceștia au acordat punctaj maxim după o vizită efectuată la începutul lunii mai la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Armonia” din localitatea Afumaţi, administrat de asociaţia lui Godei – „Sf. Gabriel cel Viteaz”. Asta în ciuda condițiilor inhumane în care erau cazați bătrânii.

Azilele groazei au primit punctajul maxim în urma inspecțiilor AJPIS

Procurorii DNA au transmis că pe 12 iulie 2022, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a acordat Centrului din Afumaţi o licenţă de funcţionare provizorie pe durata unui an.

După obţinerea licenţei provizorii, funcţionarii de la AJPIS Ilfov trebuiau să efectueze o vizită de evaluare la azilul lui Godei, pentru a constata dacă sunt respectate standardele minime de funcţionare.

Ulterior, în luna mai 2023, la azil s-au prezentat doi inspectori sociali de la AJPIS Ilfov, Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu, care au întocmit un raport, în care au acordat punctaj maxim îndeplinirii fiecărui standard, rezultând un punctaj final de 82 puncte.

Inspectorii sociali au constatat că spaţiile de cazare şi comune ale centrului rezidenţial, inclusiv cele destinate păstrării alimentelor şi servicii mesei, corespund cerinţelor de siguranţă şi confort.

În raportul acestora se precizează că spaţiile sunt curate şi igienizate corespunzător, destinaţia încăperilor este respectată, iar amenajarea interioară şi exterioară facilitează accesul uşor al beneficiarilor/angajaţilor către toate spaţiile centrului rezidenţial.

Ei au formulat propunere ca Centrul Armonia să primească licenţa de funcţionare, licenţă dată pe 29 iunie 2023 de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

Cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat. De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege”, transmit procurorii DNA.

A

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)