Azi începe Evaluare Națională 2020, pe fondul celei mai grave crize sanitare a ultimilor ani

Publicat: 15 06. 2020, 07:10
FOTO: Pixabay.com

A început Evaluarea Națională 2020, pe fondul celei mai mari crize sanitare din ultimii ani. Luni, 15 iunie, elevii susțin prima probă a examenului la Limba şi literatura română. Generaţia anului 2020 are parte de o sesiune aparte, cu multe restricţii datorate crizeideclanşate de coronavirus. De asemenea, elevii care au terminat anul acesta clasa a VIII-a nu vor fi testați și din materia de pe semestrul al doilea, ținându-se astfel cont de faptul că nu au mai putu fi prezenți la cursuri din cauza răspândirii Covid-19.

A început Evaluarea Națională 2020

Calendarul primei sesiuni de Evaluarea Națională 2020 debutează luni, 15 iunie, cu proba la Limba și Literatura Română. Va continua apoi miercuri, 17 iunie, cu proba la Matematică, iar în data de 18 iunie se va da examen la Limba şi literatura maternă (pentru elevii care au studiat această disciplină).

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Sesiune specială pentru Evaluarea Națională

La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni.

Calendarul sesiunii speciale de Evaluarea Națională 2020:

  • 22-26 iunie: înscrierea candidaților

  • 29 iunie: Limba și literatura română

  • 30 iunie: Matematică

  • 1 iulie: Limba și literatura maternă

  • 2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

  • 2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

  • 4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Evaluarea Națională are loc în condiții speciale,din cauza epidemiei de coronavirus

Peste 170.000 de absolvenţi de gimnaziu vor susţineEvaluarea Naţionalăîncondiții speciale.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învăţământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.

Potrivit aceleiaşi surse, măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depăşească 37,3 grade. În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute.

„Elevilor li se va lua temperatura, apoi vor parcurge un culoar bine definit, vor avea covoraşe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învăţământ în care se va realiza igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului, plus aerisirea. În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

Ministerul Educației reaminteşte că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini).

Se asigură existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.

În sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 m unul faţă de celălalt.

Evaluare Națională 2020. Când se afișează rezultatele la Evaluarea Națională

După ce vor susține probele scrise din perioada 15-18 iunie, elevii vor aștepta rezultatele.

Probele pentru examenele naţionale încep la ora 9.00 şi se vor desfăşura în 4.337 de centre de examen.

Primele rezultate vor fi comunicate marţi, 22 iunie, până la ora 14,00 (în centrele de examen).

Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8,00 – 12,00).

Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.