În plin scandal legat de OUG pe Legile Justiției, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a plecat în concediu și a refuzat să delege unui subaltern din instituție atribuția de a ataca la CCR Ordonanțele de Urgență ale Guvernului.
Instituția pe care o conduce a anunțat că Ciorbea pleacă în SUA, în perioada 17-30 octombrie 2018.
„Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea precizează că perioada concediului de odihnă, pe care il efectuează în Statele Unite ale Americii ( 17-30 octombrie 2018) a fost programată în urmă cu 6 luni, iar biletele de avion și serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018. Referitor la solicitările de formulare a unei excepții directe de neconstituționalitate cu privire la O.U.G. nr. 92/2018, Avocatul Poporului afirmă că toate petițiile având acest obiect, sunt analizate de către specialiștii Biroului contencios constituțional și recurs în interesul legii, care vor examina argumentele prezentate de petenți, jurisprudența Curții Constituționale a României, Curții Europene a Drepturilor Omului, dreptul comparat în materie, precum și concluziile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), după care urmează a fi luată o decizie”, se arată într-un comunicat de presă
Ca o confirmare, Ciorbea a fost surprins, miercuri, în aeroport, de jurnalistul Oreste Teodorescu.
Foto: Facebook/ Oreste
“In timp ce sistemul judiciar arde din cauza piromanilor ciumei roșii, “avocatul poporului” își odihnește osânza in aeroport spre Londra! Ce mizerie! Nu concediul in sine, ci faptul ca nu a delegat pe nimeni cu competente decizionale, cât va orbecăi el prin Soho…”, scrie Oreste pe Facebook.
Foto: Facebook/ Oreste
Avocatul Poporului este singurul care poate ataca la Curtea Constituțională această OUG extrem de controversată.
Probabil că decizia acestuia vine după ce Senatul i-a făcut o surpriză: S-a decis că Ciorbea poate cumula indemnizația și pensia specială, cât vreme se află în timpul mandatului. Astfel, Victor Ciorbea ar urma să obţină o pensie egală cu suma dintre actuala indemnizaţiede 19.950 de lei pe lună şi pensia specială, adică 16.000 de lei. În total, 35.950 de lei pe lună!
OUG privind Legile Justiției a fost publicată în Monitorul Oficial la mai bine de 24 de ore după ce a fost adoptată în Guvern.
”Această OUG a creat foarte multe probleme funcţionale pentru parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituţionalitate, care sunt în curs de analiză! Soluţiile vor fi identificate în perioada următoare”, declara Augustin Lazăr, marţi seară.
Noile reglementări din OUG impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT. În cazul celor care vor să lucreze în DNA, este nevoie și de participarea la un concurs. Prin intrarea în vigoare a OUG, din DNA, de exemplu, ar putea pleca cel puțin 57 de procurori, adică aproximativ 40% din numărul total al acestora.