Organizaţia Salvaţi Copiii a sesizat Avocatul Poporului în cazul copilului lovit și dat cu capul de perete de către profesorul de religie, pentru că ar fi refuzat să se închine. Băiețelul, în vârstă de 11 ani, a suferit o comoție cerebrală în urma loviturilor.
Organizația dorește ca Avocatul Poporului să investigheze cazul, modul în care copilul este protejat, și să monitorizeze derularea anchetei penale şi a cercetărilor disciplinare cu privire la autorul faptelor de violenţă.
Organizația atrage, totodată, atenția asupra riscurilor pe termen lung ale violenţei asupra copilului. Faptul că elevul a ajuns la spital demonstrează gravitatea faptelor. Ancheta, mai susține Salvați Copiii, trebuie să pornească de la principiul interesului superior al copilului care prevalează în faţa altor considerente de ordin juridic sau administrativ.
De asemenea, organizația Salvați copiii mai remarcă încercările recente de orientare a atenţiei opiniei publice asupra copilului nu din perspectiva calităţii sale de victimă, ci a unor presupuse provocări de care s-ar face vinovat.
”Conform studiilor realizate de Salvaţi Copiii cu privire la abuzul şi neglijarea copilului , 7% dintre copii sunt agresaţi fizic de către educatorii şi profesorii lor, cu o frecvenţă dublă de apariţie în mediul rural (14%) comparativ cu mediul urban. În cazul tuturor celor care au în grija lor copii, cadre didactice, asistenţi sociali, cadre medicale etc., şi care se fac vinovaţi de acte de violenţă ori tratament degradant, legea trebuie aplicată cu fermitate.
Nu e de mirare faptul că, de-a lungul timpului, au fost aduse la cunoştinţa publicului numeroase situaţii de abuz în grădiniţe, şcoli sau centre de plasament, urmate de anchete ale instituţiilor de învăţământ ale căror rezultate fie nu sunt comunicate opiniei publice de către instituţiile responsabile, fie au ca rezultat exonerarea de răspundere a celor acuzaţi şi menţinerea lor în sistemul de educaţie, cu acceptarea riscului de repetare a abuzului asupra altor copii. În plus, deşi multe dintre acuzaţii sunt dovedite prin imagini ori secvenţe video, nu se procedează, aşa cum prevede Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, la suspendarea, pe durata realizări anchetelor penale ori disciplinare, a cadrului didactic acuzat de abuz din instituţia de protecţie ori de educaţie”, se mai arată în comunicatul organizației.