Avocatul Poporului a cerut „reanalizarea” articolului din proiectul de lege a învățământului preuniversitar care se referă la posibilitatea colegiilor de a avea admitere proprie și despre care susține că „favorizează menţinerea inechităţilor din educaţie și încurajează abandonul școlar”.
Observațiile și propunerile formulate de Avocatul Poporului privind proiectul de lege pot fi consultate integral AICI
Avocatul Poporului a formulat mai multe observații și propuneri pe marginea proiectului de lege a învățământului preuniversitar, iar câteva dintre ele se referă la articolul care introduce posibilitatea colegiilor de a avea admitere proprie.
„În ceea ce privește reglementarea de la art. 74 alin. (2), apreciem că admiterea în învăţământul liceal, în cadrul colegiilor naționale, favorizează menţinerea inechităţilor din educaţie și încurajează abandonul școlar, cadrul juridic fiind impredictibil și creează avantaje elevilor din familiile care pot asigura meditaţii copiilor, discriminând astfel copiii din familile fără posibilități financiare.
Astfel, deşi nu sunt definite, colegiile naţionale dobândesc dreptul de a organiza propriile concursuri de admitere în clasa a IX-a (pentru maximum 90% din locurile din planul de şcolarizare). O astfel de situație ar împiedica accesul pe criterii de egalitate la colegiile naționale,
ar disparea transparența admiterii, în ipoteza în care corectarea se va face în colegiul respectiv, nu de către corectori din alte județe șise vor încuraja meditațiile cu profesorii din colegiile respective.
De asemenea, interdicţia implicării persoanelor «care au rude până la gradul al III-lea sau afini sau cadre didactice care desfăşoară meditaţii cu elevii care finalizează clasa a VIII-a la momentul derulării concursului» nu este însoţită de sancţiune. De altfel, nu este prevăzut un cadru de prevenire a faptelor de corupţie în procesul de elaborare a subiectelor şi organizare efectivă a concursului de admitere. Propunem reanalizarea art. 74, tinându-se astfel cont de observațiile și propunerilor care vor veni pe marginea acestuia din partea instituțiilor, organizațiilor legal constituite, elevilor, profesorilor etc”, se arată în raportul transmis de Avocatul Poporului.
Întrebat de HotNews.ro dacă posibilitatea colegiilor de a avea propria admitere este o discriminare, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a spus: „O percep ca pe o formă mascată de privatizare a unei părți din învățământul public. Crește piața meditațiilor și vom avea un grup de colegii, așa-zise de elită, cu propriile reguli, ceea ce ridică semne de întrebare”.
„Înțeleg acest element de susținere a școlilor de elită, dar nu în dauna celorlalți copii și pericolul e să avem o polarizare mai mare. Cred că această măsură va duce la o polarizare. Majoritatea copiilor de elită ajung acolo și datorită situației materiale a părinților, care le permite meditații”, a adăugat oficialul.