Avocatul Poporului califică drept „inacceptabilă” decizia Ministerului Educației de a lăsa fără burse elevii din rural care merg la liceu în altă localitate: Copiii sunt lăsați fără acces la un învățământ de calitate (VIDEO)

Avocatul Poporului califică drept „inacceptabilă” decizia Ministerului Educației de a lăsa fără burse elevii din rural care merg la liceu în altă localitate: Copiii sunt lăsați fără acces la un învățământ de calitate (VIDEO)
Renate Weber, Avocatul Poporului, a criticat decizia Ministerului Educației de a lăsa fără bursele de transport elevii din rural care merg la liceu în altă localitate. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Renate Weber, Avocatul Poporului, a catalogat drept „inacceptabilă” decizia Ministerului Educației, condus de Sorin Cîmpeanu (PNL), de a lăsa fără bursele de ajutor social elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate decât cea în care locuiesc. Weber a subliniat că situația e cu atât mai revoltătoare cu cât oricum există o discrepanță uriașă între șansele la educația de calitate pe care o au copiii din mediul urban și cei din rural.

Avocatul Poporului a ținut să invoce și proiectul „România educată”, al președintelui Klaus Iohannis, care vorbea chiar despre nevoia de acces egal la educație pentru toți copiii.

Ordinul de ministru privind această schimbare nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, iar Renate Weber și-a exprimat speranța că acesta va fi corectat înainte de publicare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Avocatul Poporului reclamă faptul că sunt lăsați fără burse elevii din rural care merg la liceu în alte localități

„E suprinzător pentru că, de fapt, nu s-au respectat pașii privind transparența. N-a fost pusă în discuție această situație și e surprinzător pentru că, în ultimii ani, asociațiile elevilor – mă bucur că și noi am putut fi alături de ei – au făcut multiple demersuri tocmai pentru a face ca bursele acestea acordate elevilor să aibă un anumit statut. Atunci e surprinzător că, dintr-odată, printr-un Ordin de ministru, la enumerarea categoriilor depuse dispar cele care erau gândite să vină în ajutorul unor copii care nu sunt ei vinovați că în localitățile lor nu există un liceu. Și atunci, ca să poată merge la un liceu în altă localitate, primeau aceste burse. De fapt, sunt burse care asigurau transportul acelor copii, de asta spun că e nedrept”, a declarat Weber.

Avocatul Poporului a susținut că situația e cu atât mai revoltătoare cu cât există deja o diferență foarte mare între șansele la educația de calitate pe care o au copiii din mediul urban și cei din mediul rural: „Acești copii (din mediul rural) sunt înlăturați de la orice șansă de a avea și ei parte de un învățământ de bună calitate. Mi se pare cu totul și cu totul inacceptabil”.

Weber a precizat apoi că Ordinul de ministru nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial și speră ca acesta să fie modificat înainte de a fi publicat.

Renate Weber invocă programul „România educată” al președintelui Iohannis

„Noi ne-am referit în comunicatul nostru inclusiv la un proiect de care se vorbește foarte mult – „România educată”. Păi, în acel proiect se spune negru pe alb că țara asta trebuie să aibă o dimensiune inclusivă, ca toată lumea să aibă șanse egale la educație de bună calitate, că asta înseamnă apoi șanse pe piața muncii. Deci încă sper ca acest Ordin să fie modificat”, a continuat Weber, făcând referire la proiectul lansat de președintele Klaus Iohannis.

Avocatul Poporului a vorbit apoi și despre problemele care au apărut din cauza așa-zisului învățământ în sistem online.

„În toată perioada de pandemie noi am apelat în permanentă Ministerul Educației și am cerut să se renunțe la învământul online, care numai învățământ nu era. Rezultatele, din păcate, se văd. În multe locuri, dincolo de neaccesul la scolarizare pur și simplu, că nu exista infrastructra, gadget-uri, tablete… dar ce școală e aia pe telefon??

Asta se mai vede și prin felul în care copiii au fost lipsiți de posibilitatea de a socializa între ei, de a avea o legătură directă cu profesorii, asistenții sociali etc. Uitați-vă la gradul de anxietate care xistă azi în rândul copiilor.

Eu cred că toată planeta a înțeles cât de greșită a fost o astfel de abordare”, a mai declarat Renate Weber, Avocatul Poporului, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni