Renate Weber, Avocatul Poporului, a catalogat drept „inacceptabilă” decizia Ministerului Educației, condus de Sorin Cîmpeanu (PNL), de a lăsa fără bursele de ajutor social elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate decât cea în care locuiesc. Weber a subliniat că situația e cu atât mai revoltătoare cu cât oricum există o discrepanță uriașă între șansele la educația de calitate pe care o au copiii din mediul urban și cei din rural.
Avocatul Poporului a ținut să invoce și proiectul „România educată”, al președintelui Klaus Iohannis, care vorbea chiar despre nevoia de acces egal la educație pentru toți copiii.
Ordinul de ministru privind această schimbare nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, iar Renate Weber și-a exprimat speranța că acesta va fi corectat înainte de publicare.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„E suprinzător pentru că, de fapt, nu s-au respectat pașii privind transparența. N-a fost pusă în discuție această situație și e surprinzător pentru că, în ultimii ani, asociațiile elevilor – mă bucur că și noi am putut fi alături de ei – au făcut multiple demersuri tocmai pentru a face ca bursele acestea acordate elevilor să aibă un anumit statut. Atunci e surprinzător că, dintr-odată, printr-un Ordin de ministru, la enumerarea categoriilor depuse dispar cele care erau gândite să vină în ajutorul unor copii care nu sunt ei vinovați că în localitățile lor nu există un liceu. Și atunci, ca să poată merge la un liceu în altă localitate, primeau aceste burse. De fapt, sunt burse care asigurau transportul acelor copii, de asta spun că e nedrept”, a declarat Weber.
Avocatul Poporului a susținut că situația e cu atât mai revoltătoare cu cât există deja o diferență foarte mare între șansele la educația de calitate pe care o au copiii din mediul urban și cei din mediul rural: „Acești copii (din mediul rural) sunt înlăturați de la orice șansă de a avea și ei parte de un învățământ de bună calitate. Mi se pare cu totul și cu totul inacceptabil”.
Weber a precizat apoi că Ordinul de ministru nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial și speră ca acesta să fie modificat înainte de a fi publicat.
„Noi ne-am referit în comunicatul nostru inclusiv la un proiect de care se vorbește foarte mult – „România educată”. Păi, în acel proiect se spune negru pe alb că țara asta trebuie să aibă o dimensiune inclusivă, ca toată lumea să aibă șanse egale la educație de bună calitate, că asta înseamnă apoi șanse pe piața muncii. Deci încă sper ca acest Ordin să fie modificat”, a continuat Weber, făcând referire la proiectul lansat de președintele Klaus Iohannis.
Avocatul Poporului a vorbit apoi și despre problemele care au apărut din cauza așa-zisului învățământ în sistem online.
„În toată perioada de pandemie noi am apelat în permanentă Ministerul Educației și am cerut să se renunțe la învământul online, care numai învățământ nu era. Rezultatele, din păcate, se văd. În multe locuri, dincolo de neaccesul la scolarizare pur și simplu, că nu exista infrastructra, gadget-uri, tablete… dar ce școală e aia pe telefon??
Asta se mai vede și prin felul în care copiii au fost lipsiți de posibilitatea de a socializa între ei, de a avea o legătură directă cu profesorii, asistenții sociali etc. Uitați-vă la gradul de anxietate care xistă azi în rândul copiilor.
Eu cred că toată planeta a înțeles cât de greșită a fost o astfel de abordare”, a mai declarat Renate Weber, Avocatul Poporului, pentru B1 TV.