Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu legea privind impozitarea pensiilor speciale  

Publicat: 18 06. 2020, 19:23
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională legea privind impozitarea pensiilor speciale, adoptată, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Avocatul Poporului a atacat la CCR legea privind impozitarea tuturor pensiilor speciale

Renate Weber a declarat în acest context, pentru G4 Media, că prin acest act normativ este introdusă o dublă impozitare, cei care primesc pensii de serviciu sunt discriminați. Totodată, Avocatul Poporului a vorbit despre o mare ”ipocrizie”, referindu-se la reacțiile apărute în spațiul public după adoptarea legii. Asta în condițiile în care ”din toate luările de cuvânt (…) toată lumea aștepta să vadă ce spune CCR. De parcă toți știau că e o problemă neconstituțională”

”În realitate suntem în fața unui impozit, ba mai mult, a unei duble impozitări. Pensiile de serviciu de peste 2.000 de lei sunt deja impozitate cu 10%, iar taxarea introdusă de lege se adaugă peste acea impozitare. Pe de altă parte, am considerat că sunt încălcate două articole din Constituție, articoul 16 și articolul 56. Orice stat are dreptul să își stabilească sistemul de impozitare, dar acesta trebuie să fie nediscriminatoriu. Aici,pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminați”, a declarat Renate Weber.

Legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților

Legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85% a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 307 de voturi „pentru” din cei 308 de deputați prezenți. Poriectul de lege fusese adoptat anul trecut de Senat.

Potrivit unui amendament depus de PNL, PSD și USR, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei.

Întrebat, joi, într-o intervenție pe B1 TV, dacă, din punctul său de vedere,impozitarea pensiilor speciale în forma adoptată de Camera Deputaților este constituțională, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a răspuns: „Sunt foarte multe păreri în privința asta. Există, de exemplu, o practică europeană, în justiția europeană, CEDO, care spune că o impozitare peste 50% este de fapt confiscare, iar confiscarea averii în România este interzisă. Sunt și alte argumente constituționale. Sigur că eu pot să vă spun ce scrie în Constituție, ce va face Curtea numai ei știu. Dacă vor fi sau dacă nu vor fi sesizați – oricum, dacă nu vor fi sesizați acum, legea va intra în vigoare și după aceea, sigur, toți cei care sunt afectați vor putea sesiza Curtea cu excepție de neconstituționalitate, deci nu poți să spui că dacă astăzi nu sesizează nimeni Curtea, Curtea nu se va mai pronunța asupra acestei legi. Pentru că după, dacă intră legea în vigoare, vor fi emise alte decizii de pensionare, iar acestea vor putea fi atacate în justiție. Bănuiesc că foarte mulți vor face acest lucru”.