Avocatul Poporului a atacat la CCR legea privind alegerea președintelui

Avocatul Poporului a atacat la CCR legea privind alegerea președintelui

Avocatul Poporului, Renate Weber, aatacat legea privind alegerea șefului statului la Curtea Constituțională, cu două săptămâni înaintea scrutinului.

Mai exact,Avocatul Poporului consideră că anumite prevederi privind condiţiile pentru a putea candida la Preşedinţia României şi condiţiile definirii unui partid parlamentar sunt neconstituţionale.

PROFEȚIE APOCALIPTICĂ! CARMEN HARRA A FĂCUT ANUNȚUL ÎN LACRIMI! ‘VA FI CEVA CUM NU AM MAI VĂZUT’ (GALERIE FOTO)

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 2 alin. (1) lit. e), art. 4 alin. (2) şi ale art. 27 alin. (2) lit. c) teza finală din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi cea referitoare la prevederile art. 118 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale. În cadrul analizei textelor de lege sus-menţionate, Avocatul Poporului observă, între altele, faptul că acestea încalcă principiile proporţionalităţii şi al reprezentativităţii”, argumentează Avocatul Poporului.

ADIO, LAURENȚIU REGHECAMPF! ANAMARIA PRODAN A LUAT DECIZIA RADICALĂ! GATA, A FUGIT DE ACASĂ (GALERIE FOTO)

În cadrul analizei textelor de lege sus-menționatere, Avocatul Poporului observă, între altele, faptul că acestea încalcăprincipiile proporționalității și al reprezentativității, întrucât prin instituirea a două condiții cumulative (un număr de 200000 de susținători, care depășește pragul de 1% din alegători și posibilitatea ca un alegător să susțină mai mulți candidați la funcția de președinte) se ajunge la suprimarea exercitării dreptului de a fi ales al cetățenilor români care îndeplinesc condițiile constituționale și legale de a candida.Caracterul excesiv al condițiilor impuse de textele criticate rezultă din raportarea pragului de maxim 1% din alegători semnatari pe liste recomandat de Comisia de la Veneția în Codul bunelor practici în materie electorală – Linii directoare şi raport explicativ adoptate de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept în cadrul celei de-a 52-a Sesiuni plenare (Veneţia, 18-19 octombrie 2002), la numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, declarat de Autoritatea Electorală centrală, la data de 31 iulie 2019 care este de18.963.792.

În același timp, Avocatul Poporului constată că egalitatea votului, condiție a reprezentativității funcției de președinte, presupune că fiecare alegător are în mod normal dreptul la un vot şi numai la un singur vot.Așadar, dacă prin impunerea unui număr de 200.000 de semnături s-ar fi dorit asigurarea reprezentativității, soluția legislativă firească ar fi trebuit să fie ceaa semnăturii pentru un singur candidat.

BOMBĂ ÎN CAZUL CARACAL! S-A AFLAT MORMÂNTUL ALEXANDREI MĂCEȘANU! DURERE FĂRĂ MARGINI! IMAGINI GREU DE PRIVIT (GALERIE FOTO)

Prin urmare,în opinia Avocatului Poporului, soluția legislativă privind numărul de 200.000 de alegători pentru susținerea unui candidat, cumulată cu aceea a posibilității susținerii mai multor candidaturi de către același alegător, nu poate fi considerată ca având ca scop realizarea unei selecţii rezonabile în rândul candidaţilor pentru a asigura reprezentativitatea acestora la alegerile pentru Președintele României şi împiedicarea eventualelor candidaturi abuzive.

Avocatul Poporului consideră, de asemenea, că definiția de partid parlamentar condiționată de existența unui grup parlamentar propriuinstituie restrângeri ale drepturilor procedurale în cadrul procesului electoral asociate dreptului de a fi ales. Constituirea deputaților și a senatorilor în grupuri parlamentare este o acțiune strict organizatorică care însă, în viziunea celor două texte de lege criticate devine o condiție în vederea participării în procesul electoral, creând o situație disproporționată în ceea ce privește exercitarea drepturilor procedurale electorale ale partidelor reprezentate în Parlament prin votul alegătorilor, cu consecința unor abuzuri din partea celorlalți competitori electorali.

CUTREMUR MONDEN! SÂNZIANA BURUIANĂ A FĂCUT UN GEST REVOLTĂTOR! IMAGINI DEOCHEATE AU AJUNS PE INTERNE (GALERIE FOTO)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`