Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a anunțat, miercuri, că a depus la Secția de anchetare a magistraților o plângere referitoare la modul în care a fost trimis în judecată Dosarul Revoluției, de către procurorii de la Secția militară a Parchetului General, informează HotNews.ro.
Apărătorul fostului șef al statului a explicat că a contestat felul în care a fost întocmit rechizitoriul în acest dosar. Potrivit acestuia, plângerea nu a fost depusă pe numele vreunui procuror. Georgescu a susținut, pentru sursa citată, că în acest caz arputea fi vorba despre un abuz în serviciu în condițiile în care dosarul a fost trimis în judecată cu toate că s-ar face în continuare acte de urmărire penală.
„Din cauza grabei, procurorii au uitat că la momentul trimiterii dosarului în instanță mai aveau în derulare acte de urmărire penală și am aflat de la alți colegi că încă mai au. Am sesizat secția cu privire la modul în care a fost întocmit acel rechizitoriu și așteptăm decizia”, a declarat Adrian Georgescu pentru HotNews.ro.
Totodată, avocatul a susținut că Dosarul Revoluției ar putea fi retrimis la Parchet, așa cum s-a întâmplat și cu Dosarul Mineriadei. (Detalii AICI)
Dosarul Revoluției din 1989 a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul Militar la începutul lunii aprilie.
Rechizitoriul secției Parchetelor Militare însumează 12 volume, în total 3280 de file. Dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost instrumentate după 13 iunie 2016.
În acest dosar, procurorii militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de inculpaţii Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus sub aspectul săvârșirii infracțiunilor contra umanităţii.
După ani întregi de anchete, reluate de o nouă echipă de procurori, cercetările au dus la concluzia că în timpul Revoluţiei, întreaga forţă militară a României, adică Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, s-a pus la dispoziţia noii conduceri politice reunită în Consiliului Frontului Salvării Naţionale începând cu data de 22.12.1989.
Probatoriul administrat relevă că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă, contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, și ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din MApN, fără a interveni pentru stoparea lor, spun procurorii.