Avocat: Vecinii azilului din Voluntari au făcut sesizări la instituții încă din octombrie 2021 / Asociația „Sf. Gabriel cel Viteaz” i-a dat în judecată pe vecini și cere daune morale (VIDEO)

Publicat: 11 07. 2023, 15:40
Actualizat: 11 07. 2023, 15:41
Foto simbol: Inquam Photos / Octav Ganea

Vecinii unuia dintre azilele din Voluntari ce aparțin Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz” au făcut „zeci de adrese la instituțiile abilitate să ia măsuri” încă din octombrie 2021, a susținut avocatul Silviu Munteanu, care îi reprezintă pe acești vecini.

Într-o postare pe Facebook, acesta a mai susținut că, dintre instituțiile sesizate, doar Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) a reacționat și, în noiembrie anul trecut, ar fi elaborat un ”raport corect”. De precizat că șeful ANPDPD, Mihai Tomescu, tocmai a fost demis de premierul Marcel Ciolacu (PSD).

Totodată, într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru, avocatul Silviu Munteanu a explicat și cum au ajuns clienții săi să fie ei dați în judecată de Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” pentru că au sesizat autoritățile cu privire la ce se întâmplă în azil.

Avocatul care-i reprezintă pe vecinii unuia dintre azile, declarații pe B1 TV

„Au fost două chestiuni care au generat conflictul jurdic dintre acei vecini și proprietarul imobilului, precum și Asociația ”Sf Gabriel”. Pe de o parte, imobilul nu era și nu e racordat la rețeaua de canalizare. Deversările apelor menajere se realizau printr-o fosă septică conectată la canalul colector stradal și, de 2 – 3 pe sătămână, acea fosă era golită și atunci se crea un discofort foarte mare olfactiv pentru vecini.

Alt aspect sesizat a fost reprezentat de faptul că în acel imobil erau găzduite persoane cu dizabilități, cu puternice tulburări psihice, lucru care, evident, putea fi observat de toți vecinii. Erau țipete, urlete…”, a susținut avocatul, pentru B1 TV.

Acesta a mai afirmat că polițiștii au fost acolo: „Cu foarte mare frecvență serviciul medical de urgență era solicitat la acea adresă, uneori erau însoțiți inclusiv de poliție. Nu mi-e clar dacă poliția locală sau națională. Au fost situații în care da, au venit și polițiști la acele adrese”.

Munteanu s-a referit și la raportul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), care a constatat încă din august și noiembrie 2022 condițiile în care erau ținuți bătrânii în cele două azile din Voluntari gestionate de Asociația ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”.

„Surprinzător pentru noi e că în acest raport au fost prezentată o situație cumva mai aproape de ce noi bănuiam și care, evident, se afla într-o totală contradicție cu rapoartele precedente ale AJPIS, instituția care face supravegherea și controlul faptic al acestor centre”, a afirmat avocatul.

Dați în judecată pentru că au ”îndrăznit” să anunțe autoritățile

Silviu Munteanu a explicat apoi și de ce clienții săi au fost dați în judecată de Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”: „În legătură cu acest dosar trebuie reținut că el nu a fost soluționat. În martie a fost formulată de către Asociația ”Sf. Gabriel” o cerere de chemare în judecată prin care solicitau daune, despăgubiri în cuantum simbolic de 3.000 de euro pentru abuzurile pe care vecinii le-ar fi făcut prin sesizarea diferitelor instituții abilitate să ia măsuri în legătură cu activiatea acestei societăți acolo”.