Avizul epidemiologic nu este necesar la începutul anului școlar. Care sunt excepțiile

Avizul epidemiologic nu este necesar la începutul anului școlar. Care sunt excepțiile
Sursa foto: Freepik

La revenirea preșcolarilor și elevilor la școală, după vacanțe, nu este necesară prezentarea avizului epidemiologic, amintește Federația părinților, potrivit Edupedu.

Avizul epidemiologic se solicită doar la prima înscriere într-o unitate de învățământ

Până acum doi ani, medicii școlari sau asistenții solicitau părinților acest aviz epidemiologic și la revenirea din vacanțe, însă acest lucru a fost schimbat anul trecut, printr-un ordin dat de Ministerul Sănătății.

Avizul epidemiologic se solicită doar la prima înscriere într-o unitate de învățământ, nu la începutul fiecărui an școlar, reamintește Federația părinților.

„La revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic”, amintește Federația, care citează ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.629/ 2021.

Astfel, documentul de la medic este necesar la înscrierea la grădiniță, în clasa pregătitoare (la școală) și la înscrierea la liceu în clasa a IX-a sau la orice altă înmatriculare într-o unitate de învățământ preuniversitar.

Această schimbare s-a făcut anul trecut printr-un ordin dat de Ministerul Sănătății. De asemenea, avizul epidemiologic va fi solicitat în cazul transferului între unități de învățământ.

Auxiliarele didactice se cumpără doar cu aprobarea părinților

De asemenea, părinții trebuie să știe și că auxiliarele didactice (caiete de lucru, culegeri) care nu sunt cele obligatorii date gratuit de minister, ci cele cerute la clasă de învățător/profesor, se cumpără doar cu aprobarea părinților, prin achiziționarea voluntară, fie în mod individual, fie în mod colectiv, prin intermediul asociațiilor de părinți, acolo unde există, mai scrie Federația.

Potrivit noului Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar ROFUIP 2022: Art. 165, alin. (2) „Adunarea generală a părinților hotărăște cu privire la susținerea cadrelor didactice și a echipei manageriale a unității de învățământ privind activitățile și auxiliarele didactice și mijloacele de învățământ utilizate în demersul de asigurare a condițiilor necesare educării copiilor/elevilor“.

Când începe școala

Din această toamnă, structura anului școlar se schimbă radical, astfel că activitatea nu va mai fi împărțită pe semestre, ci pe module de învățare.

Elevii se vor întoarce din nou în bănci pe 5 septembrie 2022, atunci când se încheie vacanța de vară 2022.

Noua structură a anului școlar 2022-2023 a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că este puțin probabil să mai apară schimbări în ceea ce privește data de începere a noului an școlar.

Alte modificări pe care le prevede actul sunt: elevii nu mai pot fi exmatriculați, transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face doar în situații medicale deosebite, va fi încheiată o singură medie anuală pe disciplină, iar elevii vor beneficia de un plan de învățare individualizat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`