Avertismentul specialiștilor IT: Noi atacuri cibernetice, deghizate în platforme populare de învăţare online

Avertismentul specialiștilor IT: Noi atacuri cibernetice, deghizate în platforme populare de învăţare online
Foto: Pixabay

Pe fondul pandemiei de COVID-19 și al desfășurării orelor online experții atrag atenția că au apărut noi forme de atacuri cibernetice. Numărul utilizatorilor care s-au confruntat cu ameninţări cibernetice deghizate în platforme populare de învăţare online a crescut cu 60% în a doua jumătate a anului 2020.

„Pe măsură ce pandemia continuă şi şcolile sunt din nou închise sau urmează un model hibrid de învăţare (în persoană şi la distanţă), sectorul educaţional continuă să atragă atenţia criminalilor cibernetici. Din iulie până în decembrie 2020, 270.171 de utilizatori au întâmpinat diverse ameninţări cibernetice deghizate în platforme populare de învăţare – o creştere de 60% în comparaţie cu prima jumătate a anului 2020”, menţionează reprezentanţii Kaspersky.

Pentru a ajuta profesorii să rămână în siguranţă, Kaspersky a lansat un set de instrumente digitale pentru învăţarea celor mai bune practici în materie de securitate cibernetică.

Primăvara trecută, peste un miliard de şcolari din întreaga lume au fost afectaţi de închiderea şcolilor, deoarece ţările au încercat să încetinească creşterea ratelor de infecţie. Specialiştii Kaspersky susţin că, pentru mulţi, acest lucru a însemnat trecerea de urgenţă la sistemul de învăţare la distanţă – o tranziţie care, din păcate, a făcut ca mulţi studenţi şi educatori să fie vulnerabili la riscurile cibernetice.

„Acum, şcolile din întreaga lume, din Anglia şi Germania până în Malaezia şi SUA, se închid din nou, pe măsură ce ţările luptă împotriva reapariţiei infecţiilor şi, deloc surprinzător, acest lucru a dus la unele consecinţe nedorite”, se mai precizează în comunicat.

Din ianuarie până în iunie 2020, numărul total de utilizatori care au întâmpinat diverse ameninţări cibernetice apărute sub masca platformelor populare de învăţare online sau a aplicaţiilor de video-conferinţă a fost de 168.550 – o creştere de 20,455% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul 2019. Acest număr a continuat să crească din iulie până în decembrie, aşa cum au descoperit experţii Kaspersky.

În ianuarie 2021, numărul utilizatorilor care se confruntă cu diverse ameninţări care folosesc ca momeală platforme populare de învăţare online a ajuns la 270.171 – o creştere de 60% în comparaţie cu prima jumătate a anului 2020.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Cât de sigur este să mergem cu „ocazia”? Titi Aur oferă sfaturi celor care au acest obicei: „Nu te urca în mașina cuiva pe care nu îl cunoști, este periculos”
23:53 - Un tânăr din Botoșani a fost reținut, după ce a produs un accident rutier. Ce au descoperit polițiștii ajunși la fața locului
23:48 - Funeriu: Candidez la prezidențiale pentru că m-am săturat să aud numai idei periferice / E nevoie de predictibilitate / Partidele acum sunt sisteme defecte, o ditamai coaliție ne pune pe masă moaștele sfântului USL (VIDEO)
23:35 - Un pilot ucrainean de F-16 a stabilit un nou record. Despre ce este vorba
23:30 - Donald Trump amenință Hamas dacă nu eliberează ostaticii deținuți: „Iadul se va dezlănţui în Orientul Mijlociu”
23:08 - Zeci de oameni blocați de trei zile într-un pub din Marea Britanie. Nu pot pleca din cauza zăpezii
23:02 - Poliţişti din întreaga ţară anunță proteste de avertisment din cauza Ordonanței „trenuleț”: „Opriți bătaia de joc la adresa siguranței naționale!”
22:57 - Sebastian Dobrincu în centrul unui scandal din mediul online. Cum a răspuns iubita sa celor care îl acuză
22:44 - Temperaturile ridicate au dus la apariția primilor ghiocei, iar pomii fructiferi au deja muguri mari. Producțiile sunt în pericol
22:21 - Nicușor Dan: Șansele ca PNL și UDMR să sprijine candidatura mea sunt mici / L-aș pune premier pe Ilie Bolojan dacă aș avea garanția că strânge o majoritate parlamentară