Avertismentul Preşedintelui Consiliului UE: „Situația din Europa este alarmantă”

Publicat: 28 10. 2020, 12:44
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Pignatelli/Euc

Charles Michel, Preşedintele Consiliului UE, a tras un semnal de alarmă referitor la evoluția pandemiei de coronavirus pe teritoriul Europei, unde numărul de contaminări înregistrează o creştere accentuate.

Preşedintele Consiliului UE, despre situația din Europa

„Situația este gravă şi alarmantă”, iar blocul comunitar trebuie să fie mai eficient în ceea ce priveşte politicile de testare, de monitorizare a contacţilor, de vaccinare şi de plasare în carantină”, a precizat Charles Michel.

Avem nevoie de mai multă eficienţă în interceptarea (virusului), înainte ca cetăţenii să se contamineze unii pe alţii. Avem nevoie de o planificare fermă, pentru că în caz contrar vom avea lockdown-uri sistematice în următoarele luni”, a concluzionat președintele Consiliului UE.

Acesta a mai adăugat că trebuie pregătit terenul pentru perioada în care vor fi valabile vaccinuri anti-COVID-19. „Nu va fi uşor de gestionat această fază”, spune Michel.

OMS: Europa trebuie ”să accelereze serios” lupta contra COVID-19

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avertizat luni seară căEuropa trebuie ”săaccelereze serios” lupta împotriva noului coronavirus de tip SARS-CoV-2.

„Acum suntem în urmavirusului în Europa, așa că depășirea lui va necesitao accelerare serioasă a măsurilor”, a afirmat Mike Ryan, expert la OMS.

Instituția rămâne însă optimistăîn privința faptului cățările europene nu vor fi nevoite săintre înblocaje naționale.

„Suntem încă optimiști că țările nu vor trebui să intre în așa-numitul blocaj național”, a spus Maria van Kerkhove, director tehnic la OMS pentru Covid-19, într-o conferință online, în momentul în carea fost întrebată despre numărul în creștere al cazurilor de infecții din Europa, potrivit Reuters.

De asemenea, Dr. Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, a avertizat că „secțiile de Terapie Intensivă din spitale încep să se umple cu persoane foarte bolnave”, în contextul în care numărul zilnic al deceselor legate de COVID-19 din Europa a crescut cu aproape 40% comparativ cu datele înregistrate în săptămâna precedent, scrie BBC.

„În regiunea europeană vedem o creștere intensă și alarmantă la cazuri și decese. În ciuda unei gestionări mai bune a capăcității spitalicești, spitalele dintr-o serie de țări se umplu rapid”, spune dr. Harris.

În vreme ce numărul de cazuri de coronavirus crește pe zi ce trece, țările din Europa de Est extind măsurile restrictive, în încercarea de a opri răspândirea virusului.

Cehia a închis deja școlile, restaurantele și majoritatea magazinelor și a serviciilor, după ce a devenit cel mai grav focar de COVID-19 din Uniunea Europeană, iar premierul Andrej Babis spune că noi reguli suplimentare de distanțare fizică ar putea fi introduse.

Polonia se gândește chiar la închiderea totală a activităților, interzicând efectiv deplasările care nu sunt pentru muncă, dacă ritmul de creștere a infecțiilor nu va înregistra o încetinire până la sfârșitul acestei săptămâni. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia ia în calcul perspectiva unei „carantine ample”, deoarece se așteaptă ca noile cazuri să crească până la 25.000 pe zi în această săptămână – aproape dublu față de recordul actual, țara intrând deja în „zona roșie”.