Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății. România are cel mai mare procent de adolescenți dependenți de rețelele sociale
Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează cu privire la numărul mare de adolescenți dependenți de rețele sociale. România se află în fruntea clasamentului privind procentajul de adolescenți dependenți de mediul online.
Ce efecte negative pot avea rețelele sociale
28% dintre copii români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani stau cu orele pe telefoane. Adolescenții de la noi din țară care suferă de acest tip de dependență sunt de două ori mai mulți decât media globală, conform Știrile ProTv.
Experții medicali avertizează că timpul petrecut pe telefon poate provoca anxietate, depresie, dar și agresivitate. Rețelele sociale îi țin „captivi” pe mulți adolescenți, care petrec zilnic între 8 și 12 ore cu telefonul în mână.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că timpul în exces petrecut pe rețelele sociale are legăruri directe cu rezultatele școlare slabe. Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au analizat comportamentul adolescenților între 11 și 15 ani, din 44 de țări.
28% dintre copii din România sunt dependenți de telefon
Organizația a prezentat că 28% dintre copii români nu se pot dezlipi de telefoane și petrec ore în șir în mediul online. Procentul este îngrijorător, mai ales că media globală este de 11%.
„Ele sunt făcute din capul locului să dea dependență. Și ăsta nu este un secret. Acum câțiva ani de zile a ieșit la iveală faptul că Facebook, spre exemplu, are algoritmul făcut să dea dependență. Efectiv, acțiunea de scroll îți dă dependență pentru că la fiecare scroll mai primești un shot de dopamină”, a explicat Marian Hurducaș, expert digital.
Adolescenții ajung în punctul în care nu se mai pot controla, iar unii renunță la orice altă activitate doar pentru a sta în mediul online. Datele arată că o treime dintre adolescenţi joacă jocuri online zilnic, iar 22% dintre ei nu se dezlipesc de calculator cel puţin patru ore.