Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Muncii: Forţa de muncă de pe plan global, tot mai expusă la riscuri din cauza schimbărilor climatice

Publicat: 22 04. 2024, 15:07
Foto simbol: Pixabay

Peste 70% din forța de muncă globală este expusă riscurilor legate de schimbările climatice care provoacă sute de mii de decese în fiecare an, a declarat luni Organizația Internațională a Muncii (OIM), adăugând că guvernele ar trebui să acționează pe măsură ce numerele cresc.

Ce lucrători sunt cei mai expuși

Lucrătorii, în special cei mai săraci din lume, sunt mai vulnerabili decât populația generală la pericolele extreme ale climatului, cum ar fi valurile de căldură, seceta, incendiile și uraganele, deoarece ei sunt adesea primii expuși sau expuși pentru perioade mai lungi și la o intensitate mai mare, scrie Reuters.

Pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, guvernele și angajatorii se luptă să protejeze angajații, a spus OIM într-un raport.

„Un număr uluitor de lucrători sunt deja expuși la pericole legate de schimbările climatice la locul de muncă, iar aceste cifre sunt probabil să se înrăutățească”, se arată în concluziile sale în raportul intitulat „Asigurarea securității și sănătății la locul de muncă într-un climat în schimbare”, adăugând: „Pe măsură ce (pericolele) evoluează și se intensifică, va fi necesar să se reevalueze legislația existentă sau să se creeze noi reglementări și îndrumări”.

Măsuri luate de unele țări

Unele țări au îmbunătățit protecția împotriva căldurii pentru lucrători, cum ar fi Qatar, ale cărui politici au fost analizate înainte de Cupa Mondială de fotbal din 2022.

Cu toate acestea, regulile care guvernează alte pericole, cum ar fi utilizarea în creștere a pesticidelor pentru lucrătorii agricoli, sunt mai puțin frecvente.

„Avem unele (țări) care limitează deja expunerea la temperaturi ridicate și, de asemenea, limitează expunerea la poluarea aerului, dar rareori avem limite de expunere profesională stabilite pentru celelalte pericole”, a declarat Manal Azzi, specialist principal OIM pentru securitatea și sănătatea în muncă.

Ponderea lucrătorilor la nivel mondial expuși celui mai răspândit pericol, temperaturile în creștere, a crescut cu aproximativ 5 puncte procentuale în ultimele două decenii, până la 70,9%, se arată în raport.

Alte pericole climatice coexistă adesea, creând un „cocktail de pericole”, se arată în raport, radiațiile UV și poluarea aerului afectând fiecare 1,6 miliarde de oameni.

Deoarece este probabil ca un lucrător să fie expus la mai multe pericole simultan, un purtător de cuvânt al OIM a spus că este imposibil de calculat exact ce parte din forța de muncă globală de 3,4 miliarde este expusă riscului.

Riscurile legate de climă sunt legate de cancer, disfuncție renală și boli respiratorii, care duc la decese sau afecțiuni cronice sau dizabilități debilitante.

Poluarea aerului este cel mai mortal risc, provocând anual aproximativ 860.000 de decese legate de muncă în rândul lucrătorilor în aer liber, se arată în raportul OIM. Căldura excesivă provoacă 18.970 de decese profesionale în fiecare an, iar radiațiile UV ucid 18.960 din cauza cancerului de piele non-melanom, se spune.

„Cele mai mari impacturi vor fi resimțite de muncitorii săraci, cei care lucrează în economia informală, lucrătorii sezonieri și lucrătorii din micro și întreprinderile mici”, se arată în raport.

În unele cazuri, chiar tehnologiile menite să încetinească schimbările climatice, cum ar fi panourile solare și bateriile litiu-ion pentru vehiculele electrice, pot ajunge să producă noi pericole, deoarece conțin substanțe chimice toxice, se spune.