Avertismentul lui Valeriu Gheorghiță: „Tulpina Delta se leagă foarte ușor de receptori și se reproduce mult mai rapid”

România distruge aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca expirate, în timp ce țările sărace abia reușesc să își conducă campaniile de vaccinare Valeriu Gheorghiță / Foto: Guvernul României (Facebook)

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, atenționează: varianta Delta de SARS-COV-2 este mult mai agresivă decât tulpinile precedente și mai contagioasă.

„Sunt câteva elemente care țin de contagiozitate și gradul de răspândire. Se leagă foarte ușor de receptori, se reproduce mult mai rapid. Un caz pozitiv cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală. Spre exemplu, o persoană infectată cu varianta Alfa (varianta britanică) puteau să genereze până la 3-4 cazuri secundare.

Uitându-ne la datele științifice, vom putea observa faptul că trecerea prin boală nu ne ferește de o reinfectare cu varianta Delta. În schimb, protecția oferită de vaccinare este mult mai mare”, a declarat Gheorghiță.

Varianta Delta, în atenția guvernelor de pe continentul european

Varianta Delta „câștigă” din ce în ce mai mult teren la nivel continental, atenționează Gheorghiță.

„În ultima săptămână s-a constatat o dublare a numărului de cazuri de infectare cu tulpina Delta, la nivel european”, a mai declarat colonelul Gheorghiță.

Primul deces în urma infectării cu varianta Delta a fost confirmat în România, în luna iunie. O femeie de peste 70 de ani, cu comorbidități, a decedat pe data de 18 iunie.

În acest moment, la nivel mondial, cercetătorii abordează problematica eficienței serurilor anti-COVID-19 față de noua tulpină. Potrivit publicației The Lancet, mutația Delta are o rezistență sporită în fața vaccinurilor. În anumite cazuri, eficiența serurilor poate scădea cu 10-20%, arată primele investigații.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`