Avertisment OMS: ”Vaccinurile nu înseamnă zero COVID”

Publicat: 04 12. 2020, 21:53
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

OrganizaţiaMondialăa Sănătăţiitransmite că ”pandemia încă mai are un drum lung de parcurs”, spunând că în prezent în spitale ”este cum nu se poate mai greu”.

”Progresele vaccinurilor ne dau tuturor o speranţă şi acum începem să vedem lumina de la capătul tunelului. Totuşi, OMS este îngrijorată de o percepţie în creştere că pandemia COVID-19 s-a încheiat”, a precizatdirectorul general al acestei organizaţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters şi AFP.

”Pandemia încă mai are un drum lung de parcurs”, mai spune acesta.

Chiar dacă vor apărea vaccinurile, aceștia recomandă oamenilor să respecte în continuare măsurile de protecție.

”Ştim că a fost un an greu şi că oamenii au obosit, dar în spitale care lucrează la sau peste capacitate este cum nu se poate mai greu. Adevărul este că în prezent multe locuri se confruntă cu o transmitere ridicată a virusului, ceea ce pune o presiune enormă asupra spitalelor, unităţilor de terapie intensivă şi personalului sanitar”, mai explicăTedros.

Directorul OMS,Mike Ryan, a declarat că ”vaccinurile nu înseamnă zero COVID”, potrivit Agerpres.

”Am atins un punct de inflexiune al pandemiei. Le cerem oamenilor să continue să facă eforturi”, a mai spus el.

Responsabilii OMS spun că vaccinurile vor fi un instrument puternic împotriva pandemiei.

Directorul general al OMS recomandă ca guvernele să-şi planifice din timp campaniile de vaccinare, fiind siguri că au personalul necesar, facilităţile de stocare a vaccinurilor.

Posibile „certificate de vaccinare” pentru călătorii

Organizația Mondială a Sănătății analizează posibilitatea folosirii unor certificate electronice de vaccinare, potrivitReuters.

„Analizăm cu multă atenție posibilitatea utilizarea tehnologiei în combaterea crizei COVID-19, inclusiv modul în care putem colabora cu statele membre în vederea obținerii unui certificat electronic de vaccinare”, a spus Siddhartha Sankar Dattaîntr-o conferință de presă.

Medicul Catherine Smalwood a spus de asemenea că OMS nu recomandă testele rapide pe aeroporturi, ci ca fiecare stat să studieze datele privind transmiterea virusului și să elaboreze ghiduri de călătorie. De asemenea, statele trebuie să se asigure că cei care au un test pozitiv sau sunt în izolare să nu călătorească.