Avertisment ANRE privind frauda cu panouri fotovoltaice: Unii prosumatori modifică ilegal setările invertoarelor și injectează mai multă electricitate în rețea
ANRE atrage atenția asupra fraudelor pe care le fac unii prosumatori cu panouri fotovoltaice. Pentru a obține venituri mai mari unii români cu panouri fotovoltaice umblă la setările invertorului pentru a putea introduce o cantitate mai mare de energie în rețea, potrivit Hotnews.
Riscul acestor acțiuni ilegale este destabilizarea tensiunii din sistem care poate cauza pene de curent pentru toți consumatorii din zonă.
„Problema dezechilibrelor din rețea este destul de accentuată. Ce se întâmplă: am avut mai multe discuții cu operatorii de distribuție care deja își pun probleme. Există localități unde sunt 20-30-60 de prosumatori, din care pot fi 4-5, dacă nu chiar 10 pe același ax de joasă tensiune. Efectele tehnice sunt creșterea tensiunii, ceea ce este foarte greu de gestionat”, a afirmat, recent, Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Neregulile se fac cu complicitatea unor instalatori care dezvăluie prosumatorilor parolele de la invertoare. Ulterior prosumatorii modifică setările echipamentelor, pentru a injecta o cantitate cât mai mare de electricitate în rețea, reușind astfel să își rotunjească veniturile.
„Politica celor care produc invertoare, care sunt echipamente aferente instalațiilor solare, este să nu permită accesul la setările invertorului decât aceluia care a realizat instalația. Dumneavoastră, beneficiar, nu aveți acces să modificați aceste date.
Din păcate, unii instalatori lasă aceste parole, se accesează o pagină de internet și se fac modificări. Pe lângă faptul invertorul s-ar putea defecta, există și riscul de a modifica pragurile de tensiune care sunt în conformitate cu normele emise de ANRE”, a completat reprezentantul ANRE.
Propunerea ANRE este ca distribuitorii să aibă posibilitatea legală de a accesa aceste invertoare, pentru a le putea opri automat.
„O soluție ar fi accesul distribuitorilor la aceste invertoare și posibilitatea utilizării invertoarelor ca mijloc de echilibrare a rețelei. Acest lucru nu se întâmplă acum, dar ar trebui introdus prin lege”, a mai spus Alicuș.