Ploile torențiale au făcut ravagii în mai toată țara. În ultimele 24 de ore, din cauza precipitațiilor abundente, pompierii atrenați special au intervenit în 16 județe pentruînlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vreme rea. Traficul rutier a fost afectat de viituri.
În cursul zilei de ieri şi pe timpul nopţii, la nivel naţional au fost emise mai multe atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, ploi torențiale, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici.
În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 16 de localități. Printre din județele afectate se numără Timișoara, Caraș-Severin,Hunedoara, Dolj, Olt, Teleorman, Mehedinți, Argeș, Arad, Satu Mare șiSuceava.
Cu eforturi susținute, pompieriiau acționat pentru evacuarea apei din 25 case, 346 curți, 73 beciuri/subsoluri și 11 străzi.
”În contextul valabilității avertizărilor hidrologice COD ROȘU de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş, pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților și autorităților locale, la nivelul județelor Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara au fost suplimentate echipajele cu pompieri din turele libere.”, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
De asemenea, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin IGSU, în cursul zilei de joi, 18 iunie, s-a dispus suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Caraș-Severin și Timiș.
”Cele 19 motopompe de mică și mare capacitate (13 trimise în sprijin în Caraș-Severin și 6 în Timiș) au fost mobilizate din judeţele Dolj, Mehedinți, Teleorman și Olt, în care nu s-au înregistrat situaţii de urgenţă grave cauzate de vremea nefavorabilă”, informează reprezentanții IGSU.
Județele cele mai afectate de precipitațiile abundente au fost Timișoara și Caraș-Severin.
”Pentru prevenirea unor situații de pericol, în județul Caraș-Severin, în localitățile Obreja și Ciuta, din cauza riscului de rupere a digului de protecție pe râul Bistra au fost luate măsuri pentru posibila evacuare a aproximativ 500 de persoane. Până la acest moment evoluția situației nu a impus luarea măsurii de evacuare. Echipaje specializate acționează pentru consolidarea și supraînălțarea digului care protejează localitățile.”
Traficul rutier este oprit pedrumul național DN 58/CS, pe treidrumuri județene (DJ 131A, DJ 137, DJ 137A /HR). În plus, circulația a fost temporar afectată pe mai multe drumurinaționale: DN 57, DN 6, DN 68/CS, DN 1R/CJ, DN 74/HD, DN 22D/TL, DN 17B/NT, DN 16/MS, DN 1F/CJ și pe treidrumuri județene (DJ 106, DJ 106A/SB și DJ 242/GL).
O situație deosebită s-a produs în localitatea Fârdea, din județul Timiș, de unde au fost evacuate optpersoane care au fost suprinse de creșterea rapidă a nivelului apei.
Un caz similar a avut loc în localitatea Oțelu Roșu dinjudețul Caraș-Severin, unde douăziceide persoane, printre care și douăsprezece copii, izolate de viitură în două locuințe, au fost evacuate din zona de pericol pe cale aeriană.
De asemenea, la nivelul județului Caraș-Severin, din cinci localități sau mai evacuat/autoevacuat din cauza inundațiilor aproximativde persoane.
”Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 11 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 10 județe”
Având în vedere că, în prezent, se află în vigoare o avertizare meteorologicăde instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii, inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite.