Avem cei mai mulți bugetari din UE. Petru Movilă (PMP): Legislația trebuie schimbată, trebuie să avem proiecte clare pentru administrație, sisteme de evaluare, dar și o salarizare diferențiată (VIDEO)

Avem cei mai mulți bugetari din UE. Petru Movilă (PMP): Legislația trebuie schimbată, trebuie să avem proiecte clare pentru administrație, sisteme de evaluare, dar și o salarizare diferențiată (VIDEO)
Foto: Facebook @ Petru Movilă

Președintele PMP Iași, Petru Movilă, a avut o intervenție în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a comentat subiectul referitor la faptul că suntem țara cu cei mai mulți angajați la stat.

“Noi trebuie să avem un o gândire care pleacă de la angajare, responsabilități și performanța fiecărui angajat, până la legislația care îmi permite să desfac contractul de muncă, nu să stau hărțuit în instanțe și, de regulă, 80-90 % din acești angajați câștigă în instanță, în detrimentul colegilor care își fac treaba, pentru că, vrem, nu vrem, trebuie să recunoaștem. În instituțiile publice sunt mulți oameni serioși, o mulțime de oameni care își fac treaba și țin instituțiile. Deci legea trebuie schimbată din plin. De asemenea, trebuie redimensionate. Avem o mulțime de instituții care încă se suprapun ca responsabilități și ca atribuții, ba, din contră, sunt și în conflict, una apără pe cel controlat sau nu, și intră în discuție cu celălalt.

Trebuie legislația schimbată, trebuie să avem proiecte clare pentru administrație și sisteme de evaluare. Trebuie, de asemenea, să avem și o salarizare diferențiată. Vă amintiți că toți povestitorii și Rafila spuneau că sistemul de sănătate, mediul care operează, trebuie să fie plătit mai bine. Vorbim de ani de zile de această poveste, nu s-a întâmplat. La fel și în administrație ne trebuie acest lucru, și la fel trebuie să trecem la informatizare, și la digitalizare, pentru că putem cuantifica foarte ușor rezultatele fiecărui om. Dacă cei de la ISU ar avea un program, o digitalizare, care să spună cu o lună înainte de a expira autorizația la ISU, ca la asigurările la mașini, la fel și aici, să fie introduse într-o bază de date, să nu mai scape și să avem aceste avertizări, pretermene de expirare, astfel încât să putem cuantifica. La fel, și la funcționarii publici, la aparatul de stat, pentru că noi, când vorbim de bugetari, vorbim doar de funcționari publici, și personal contractual, plus cei care sunt acolo, până la urmă trebuie să existe niște criterii minime de responsabilizare și de performanță.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`