Avantajele consumului de apă
Apa este unul dintre elementele indispensabile vieții. Fără mâncare, putem supraviețui mai mult de trei săptămâni, însă fără apă corpul nu rezistă mai mult de o săptămână. De ce este apa atât de importantă? Peste 60% din corpul uman reprezintă apă, iar setea apare când apa din organism scade cu 1%. Iată care sunt avantajele consumului de apă!
Importanța apei
1. Apa este mediul în care se desfășoară reacțiile din organism
Moleculele de apă se consumă în timpul digestiei, întrucât ele ajută la descompunerea substanțelor complexe în fragmente ușor absorbabile. Pe de altă parte, unele reacții metabolice din organism produc molecule de apă.
2. Apa conține electroliți
Electroliții (sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fosfor) sunt minerale care ajută la conducerea electricității, ceea ce este important pentru contracția mușchilor, inclusiv a miocardului (mușchiul inimii). De asemenea, electroliții reglează tensiunea arterială și pH-ul.
3. Apa intră în compoziția sângelui
Sângele uman conține globule roșii, globule albe, plachete sangvine și plasmă (partea lichidă a sângelui). Plasma însumează aproximativ 55% din totalul sângelui, iar apa acoperă circa 90% din conținutul plasmei.
4. Apa are rol de solvent (dizolvarea substanțelor)
Cu ajutorul apei sunt dizolvați nutrienții – glucide, proteine, lipide, minerale și vitamine – dar și alte substanțe, precum medicamentele.
5. Apa ajută la transportul nutrienților și a oxigenului
Deoarece face parte din compoziția sângelui pe care îl face fluid, apa are rol în transportul nutrienților și oxigenului către toate organele și țesuturile.
6. Apa ajută la eliminarea substanțelor toxice
Prin urină, transpirație și defecație este eliminată apa alături de substanțele toxice din corp, dar și excesul unor anumiți nutrienți, precum vitaminele hidrosolubile. Astfel, rinichii sunt protejați și funcționează corespunzător, iar litiaza renală (pietrele la rinichi) este prevenită. De asemenea, sunt prevenite infecțiile urinare.
7. Apa are rol în digestie
Cu ajutorul apei, consistența mâncării devine mai moale, iar alimentele devin mai ușor de digerat. În acest mod, este prevenită și constipația.
8. Apa are rol în homeostazie (reglarea parametrilor)
Organismul trece prin procese complexe de homeostazie, în funcție de condițiile de mediu. Atunci când temperaturile din mediu sunt ridicate, apa este eliminată prin transpirație, astfel încât temperatura mediului intern să rămână constantă. De asemenea, prin procesul de osmoză, apa iese sau intră în celule, în funcție de concentrația anumitor substanțe. În acest mod, apa contribuie la păstrarea parametrilor corpului între anumite limite normale.
9. Apa are rol de lubrifiant al articulațiilor
Articulațiile sunt flexibile datorită lichidului sinovial din structura acestora. Acest lichid format în principal din apă este un lubrifiant al articulațiilor, care previne frecarea oaselor în timpul mișcărilor.
10. Apa intră în compoziția tuturor celulelor și mucoaselor
Toate celulele au în compoziție apă. Fără aceasta celulele ar ratatina, adică s-ar micșora și ar fi distruse. Mucoasele (saliva, lichidul de la nivelul ochilor) conțin și ele apă, iar o cantitate deficitară are consecințe asupra sănătății. Spre exemplu, dacă mucoasa de la nivelul ochilor ar fi afectată, ochii ar deveni uscați, ceea ce poate duce la complicațiii grave.
Necesarul zilnic de apă
Necesarul zilnic de apă depinde de la un individ la altul, în funcție de vârstă, greutate corporală, climă, activitate fizică efectuată, sarcină/alăptare, dar și de bolile existente. Spre exemplu, în cazul diareei, sunt pierduți electroliți, de aceea este nevoie de mai multă apă. Pe de altă parte, în cazul constipației, organismul necesită un aport suplimentar.
Activitatea fizică efectuată, în funcție de gradul intensității, impune un consum mai mare de apă, deoarece prin transpirația din timpul efortului apa este eliminată în cantități mari. La fel și în cazul sezoanelor călduroase sau persoanelor care trăiesc în țări cu climă caldă.
În general, adulții au nevoie de 30-35 ml apă/kg corp/zi. Copiii trebuie să consume în jur de 50-60 ml apă/kg corp/zi, iar sugarii 140 mL apă/kg corp/zi.
Trebuie avut în vedere faptul că apa este asigurată și prin alimente, mai ales în cazul celor care consumă des ciorbe sau supe. Fructele și legumele conțin și ele o cantitate mare de apă. Așadar, din necesarul zilnic de apă se scade cantitatea de apă adusă prin alimente, iar restul se asigură prin apa ca atare. De obicei, la un necesar zilnic de 2100 ml, 800 ml sunt asigurați prin alimente, iar restul de 1300 ml din apa băută.
Este important să nu confundăm consumul de apă cu cel de „lichide” (unde sunt incluse și sucurile și băuturile alcoolice).
Trebuie să avem grijă și la calitatea apei, determinată de o serie de caracteristici, precum substanțe organice, reziduuri sau microorganisme. Există o varietate de ape pe piață, iar toate au caracteristici diferite. Află însă că îți poți filtra singur apa acasă cu ajutorul sistemelor de filtrare a apei. Apa de la robinet este potabilă, dar are reziduuri de clor. Sistemele de filtrare pot elimina această problemă.
Așadar, acordă atenție consumului de apă, deoarece aceasta este indispensabilă vieții.