La un pas de reziliere, după doi ani de stagnare! Este vorba despre constructorul unui tronson important de pe Autostrada A3, Borş -Suplacu de Barcău, care vrea să renunţe la contract şi a solicitat rezilierea la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Şi aceasta este doar una din multele lucrări aflate în grija CNADNR care nu se concretizează, informează B1 TV.
Tronsonul de pe Autostrada A3 a fost contractat în anul 2015 de o asociere de companii, iar suma se ridică la peste 700 de milioane de lei, fără TVA. Cei 64 de kilometri ai segmentului Suplacu de Barcău – Borş au fost o greutate prea mare încă de la început pentru cei care câştigaseră licitaţia.
”Au fost probleme legate de capacitatea constructorului de a se mobiliza. Ca o consecință a avansului foarte mic, spre zero, am decis să aplicăm în urmă cu două săptămâni o penalizare contractuală de 75 de milioane de lei. E din ce în ce mai evident că nu are capacitatea să ducă la bun sfârșit contractul”, a declarat jurnaliştilor directorul CNAIR, Cătălin Homor.
Autostrada și problema. Constructorul unui tronson important de pe A3 a solicitat rezilierea contractului
#DIRECT_ONE_gvs6pg#
Probleme, însă, se găsesc cu duiumul. Pe A1, tronsonul Sibiu Orăştie de exemplu, întregul proiect este nefuncţional. Dacă cei 200 de metri reparați din autostrada Sibiu-Orăștie nu prezintă probleme din punct de vedere a siguranței traficului, restul până la 22 de kilometri pot rezerva suprize. De aceea, cu ajutorul Băncii Europene de Investiții, CNADNR va face o expertiză a întregii autostrăzi.
Probleme sunt şi la Centura Capitalei, care a rămas fără finanţare după rectificarea bugetară. Proiectul a primit doar 3 milioane de euro în 2012. Asta la puţin timp după ce compania de drumuri a mai semnat un contract pentru reabilitarea centurii. Din sinteza bugetului rectificat al Ministerului Transporturilor publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe reiese că în acest an alocările pentru modernizarea centurii rutiere se mai ridică la doar circa 2,9 milioane de euro.
Şi dacă problemele sunt arhicunoscute, dar nerezolvate, avem în schimb promisiuni: Până în anul 2036, românii ar putea circula pe 11 noi autostrăzi, prevede Master Planul General de Transport al României trimis marţi spre aprobare către Guvern. Cel mai repede, adică în 2017 şi 2018, vor trebui să fie încheiate lucrările la două tronsoane din Autostrada Transilvania, adică la porţiunea Suplacu de Barcău – Borş (+Oradea) şi la ruta Nădăşelu – Suplacu de Barcău, iar în 2020 ar trebui să fie gata şi rutele Sibiu – Braşov, Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni şi Craiova – Piteşti.