Autoritățile vor să limiteze beneficiile extrasalariale. În prezent acestea nu sunt limitate, însă ar putea fi plafonate la cel mult 33% din salariul lunar al unui angajat.
O modificare a legislaţiei fiscale pentru limitarea beneficiilor extrasalariale acordate angajatului, precum telefon, maşină, abonamente la sală sau clinici medicale, a fost introdusă pe lista mai amplă de măsuri fiscale pregătite de către autorităţi, potrivit profit.ro.
Cum explică autorităţile această măsură? Vor să combată, astfel, practica utilizată de unii angajatori de a oferi un salariu mai mic în cadrul unui pachet salarial care conţine diverse alte beneficii.
Printre beneficiile vizate sunt telefonul şi maşina pe care le pune la dispoziţie angajatorul, abonamente precum cele la sală şi clinici medicale private, eventuale cheltuieli pe care angajatorul le suportă pentru angajat.
Aceasta se alătură unui grup de măsuri agreate în principiu de către liderii coaliţiei de guvernare, printre care restricţionarea unor activităţi pe microîntreprindere, cum sunt cele de consultanţă, impozitarea dură a câştigurilor din jocuri de noroc, reducerea facilităţilor acordate în construcţii, agricultură şi industria alimentară, schimbări la venituri din alte surse decât salariile, majorarea TVA la băuturile cu conţinut ridicat de zahăr, precum şi schimbarea impozitării imobilelor, creşterea accizelor şi limitarea scutirii acordate persoanelor fizice la vânzarea de proprietăţi imobiliare.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a oferit luni noi explicații despre propunerile social-democrații privind modificarea Codului fiscal. Acesta a subliniat că există o diferență foarte mare între impozitarea muncii și impozitarea capitalului.
„Am provocat o discuție în interiorul coaliției dar și în spațiul public în ceea ce privește Codul fiscal. În acest moment este o diferență imensă între impozitarea muncii cu aproape 45% și impozitarea capitalului. Tot efortul din pandemie a fost pe umărul celor cu venituri mici și pensionari”.
Președintele PSD a criticat multiplele excepții din Codul fiscal de aproape 64 de miliarde de lei.
„Este evident că statul trebuie să intervină. Avem un cod fiscal cu excepții de 64 de miliarde de lei. Nu se mai poate continua. O spun tot finanțiștii, toți auditorii externi.
Am pornit aceste discuții de a veni cu ceva predictibil, în primele 6 luni, pe urmă pentru un an de zile. ANAF în maximum două săptămâni să declanșeze procedura de digitalizare astfel încât în perioadele următoare să putem veni să avem o discuție deschisă cu toți partenerii sociali în ceea ce privește impozitarea progresivă”.