Autoritățile vor să-i sancționeze pe românii care își instalează panouri fotovoltaice pentru profit / Rețeaua energetică este atât de veche încât nu poate face față surplusului de energie generat

Autoritățile vor să-i sancționeze pe românii care își instalează panouri fotovoltaice pentru profit / Rețeaua energetică este atât de veche încât nu poate face față surplusului de energie generat

Fenomenul panourilor fotovoltaice a luat avânt în România, în contextul crizei energetice. Aproape 100.000 de români își produc energie cu ajutorul soarelui, însă rețeaua energetică este atât de veche și de uzată încât nu poate face față surplusului de energie generat.

În aceste condiții, autoritățile vor să-i sancționeze pe românii care își instalează panouri fotovoltaice pentru profit, și nu pentru consumul propriu, potrivit Digi24.

Viorel Alicuș, reprezentant ANRE, precizează că există dezechilibre care au început să aibă valori foarte mari:

“În prezent nu există o limită a prosumatorilor. Practic, poți fi prosumator și la 3 MW. Bine, nu mai ai aceleași beneficii ca unul la 400 de KW, și există și problema dezechilibrelor. Dezechilibrele au început să aibă valori foarte mari din punct de vedere a cantității, dar și ca valoare”.

La rândul său, Sebastian Burduja, ministrul Energiei spune că instalarea fotovoltaicelor pentru profit este un comportament incorect:

“Acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți avea o capacitate de zece ori, de douăzeci de ori, de treizeci de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum, pentru că înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai. Și stocarea energiei ar fi o soluție pentru ca sistemul național să nu aibă probleme din cauza inflației de prosumatori. Însă bateriile de stocare costă aproape jumătate din investiția din fotovoltaice. Din acest motiv, autoritățile vor ca de la anul să ofere bani românilor și pentru baterii, prin programul Casa Verde”.

Infrastructura nu ține pasul cu noiile tendințe de pe piața energetică

Deținerea de panouri fotovoltaice a devenit o afacere în România prin creșterea puterii instalate de prosumatori. Fiecare dintre aceștia își pune tot mai multe fotovoltaice, în numeroase cazuri peste necesarul de consum.  În acest mod posesorul de fotovoltaice primește bani pentru fiecare kwh suplimentar care intră în rețea.

Cu toate acestea, infrastructura energetică nu pare să țină pasul cu această nouă tendință iar surplusul de enrgie poate da mari bătăi de cap chiar prosumatorilor atunci când rețeaua se confruntă cu întreruperi.

Acesta este motivul pentru care operatorii de pe piață au atras atenția că autoritățile ar trebui să se gândească la măsuri menite să tempereze ritmul de creștere a puterii instalate.

Ar trebuie analizate limite și anumite standarde la instalarea panourilor, luând în considerare intoricul de consum al beneficiarilor, consideră reprezentanții Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
Potrivit acestora, necesarul mediu pentru o casă, unde beneficiarul deține și o mașină sau două electrice, ar fi de 6 Kw, însă se instalează mult mai mult de atât.

La ora actuală, sunt racordați cam 191 de prosumatori pe zi, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Mulți dintre aceștia instalează mai multe panouri decât ar avea nevoie pentru consum.

Numărul prosumatorilor a crescut de la aproape 14.000 în ianuarie 2022 la peste 77.600 în iunie 2023 și se estimează să ajungă la circa 140.000 până la sfârșitul acestui an. Sursa foto: ANRE

Urmăriți B1TV.ro și pe
`