Autoritățile sanitare din România se reunesc pentru a discuta situația utilizării vaccinului AstraZeneca

Autoritățile sanitare din România se reunesc pentru a discuta situația utilizării vaccinului AstraZeneca
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

Autoritățile sanitare din România se reunesc pentru a dezbate situația utilizări vaccinului produs de AstraZeneca, după ce EMA a anunțat că există o legătură directă între utilizarea dozelor produse de companie și cazuri grave de tromboză.

Autoritățile sanitare din România discută situația vaccinuui AstraZeneca

În acest context, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comitetului de vaccinare şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului discută, joi, despre situaţia utilizării vaccinului anti-COVID de la compania AstraZeneca.

„Este o şedinţă online cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, INSP, ANMDM, CNCAV. Discuţiile au loc în urma întâlnirii online de miercuri a miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană privind situaţia utilizării vaccinului AstraZeneca”, au declarat, pentru Agerpres, surse medicale.

EMA a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost imunizaţi cu acest ser.

Există în acest moment raportate 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European.

În pofida cazurilor foarte rare de tromboză venoasă cerebrală legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, Agenţia Europeană pentru Medicamente a confirmat recomandarea sa privind utilizarea vaccinului la toţi adulţii.

Reuniune de urgență a miniștrilor Sănătății dinUE, pe fondul controverselor legate de vaccinulAstraZeneca

Miniștrii Sănătății din cei douăzeci și șapte de state membreUEau organizat miercurio întâlnire de urgență cu privire la siguranța vaccinuluiAstraZeneca. Întâlnireaprin videoconferințăa fost convocată de Portugalia, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Scopul reuniunii este de a discuta revizuirea avizului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pe fondul cazurile rare de tromboză asociate cu un număr redus de trombocite înregistrate în rândul persoanelor care au primit acest vaccin. O opinie se așteaptă să fie publicată de la ora 16:00, scrieelespaniol.com.

Odată cunoscute concluziile finale ale EMA, miniștrii sănătății vor trebui să tragă concluziile necesare. În special, dacă stabilesc orientări comune la nivelulUEcu privire la grupele de vârstă pentru care ar trebui să fie vizat vaccinulAstraZeneca.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`