Autoritățile nu au făcut publice numele firmelor de apă îmbuteliată infestată cu bacteria e-coli deși a fost retrasă de pe piață de câteva luni
În ultimele luni, au avut loc mai multe controale în magazine și în depozite pentru verificarea calității apei ce este scoasă la comercializare. În urma verificărilor, Inspecția Sanitară a retras de pe piață numeroase loturi cu apă îmbuteliată infestată cu bacteria e.coli.
Jurnalistul Cătălin Tolontan acuză că deși a trecut destul timp de când s-a dispus retragerea de la comercializarea, numele producătorilor implicați nu a fost făcut public din cauza birocrației din Ministerul Sănătății.
"Inspectorii își fac treaba, nu e vorba că nu și-ar face-o. Și nici nu e vreun război între oamenii veniți din afara sistemului și toți funcționarii vechi, dintre care mulți sînt responsabili și profesioniști. Sînt însă unii care se opun pur și simplu. Dar ideea de transparență îi omoară și se opun ca publicul să afle numele firmelor care sînt amendate în urma acestor controale", susține un om din Ministerul Sănătății, conform tolo.ro.
După normele de funcționare, Inspecția Sanitară are în prerogative "identificarea riscurilor la adresa sănătății publice" și "comunicarea riscului către consumatori". Numai că, până acum, conform sursei citate, nu doar că numele firmelor amendate în urma controalelor nu erau comunicate publicului, dar numele companiilor cu produse care prezentau risc pentru sănătate erau secretizate și în rapoartele Inspecției către Ministerul Sănătății și rămîneau la nivelul județelor, la DSP-urile care le descopereau!
Premierul Dacian Cioloș a dat Corpului de Control sarcină să vadă de ce atît Protecția Consumatorului, cît și Inspecția Sanitară țin secrete numele firmelor sancționate. Numai că doar Protecția Consumatorului a început să publice numele, nu și Inspecția Sanitară.
Inițial, ministrul Vlad Voiculescu a elaborat o schimbare legislativă, prin Ordonanță de Urgență, care a vizat depolitizarea Inspecției Sanitare din DSP-urile județene. Guvernul a trecut Inspecția Sanitară din DSP-uri direct în subordinea Ministerului Sănătății. Le-a impus celor din DSP să retragă produsele imediat ce apare riscul la adresa sănătății publice și să raporteze numele produselor și ale firmelor sancționate după un formular nou și transparent.
Doar că Inspecția Sanitară nu a raportat numele companiilor amendate, nici ministrului și nici publicului, așa că ministrul Voiculescu a ales o altă cale. A propus o Hotărîre de Guvern ”privind asigurarea transparenței în sistemul de sănătate”. La elaborarea documentului a participat și Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru Consultare Publică, iar proiectul se află în acest moment în dezbatere publică pe siteul ministerului.