Autoritățile bulgare, despre cazul navelor reținute la Constanța: Nu avem date că pescarii bulgari ar fi comis vreo încălcare / Au fost reținuți în apele internaționale / În Bulgaria e permis pescuitul de rechini

Publicat: 28 03. 2023, 15:03
Actualizat: 28 03. 2023, 15:10
Sursa foto: captură video Facebook / Poliția de Frontieră

Autoritățile bulgare susțin că nu au date care să ateste că pescarii bulgari cercetați în România ar fi comis vreo încălcare a legii, precum și că aceștia ar fi fost reținuți în apele internaționale – o poziție contrazisă de partea română, care spune, prin Garda de Coastă, că pescadoarele în cauză, având la bord un număr total de 10 membri, toți cetățeni bulgari, au fost identificați în zona economică exclusivă a României, transmite G4Media.ro.

Ce spun autoritățile bulgare despre cazul navelor reținute în portul militar Constanța

Potrivit Rador, comentând pentru postul bTV cazul celor trei pescadoare bulgărești reținute recent în portul militar Constanța, ministrul bulgar al agriculturii, Iavor Ghecev a spus: „Nu avem date că pescari bulgari ar fi comis vreo încălcare”.

„Pescarii bulgari nu sunt reținuți în apele teritoriale ale României, ci în cele internaționale”, susține oficialul bulgar, care spune că pescuitul de rechini este permis în Bulgaria și că în UE există o interdicție parțială, pe care românii și-au impus-o cu privire la pescarii români și la teritoriile țării.

„Ceea ce constatăm în acest moment este că pescarii bulgari nu au încălcat legea (…). Bulgaria își va proteja interesele economice și interesele propriilor cetățeni”, a adăugat Iavor Ghecev.

El a menționat că pescarii vor primi asistență jurdiciă de la Ministerul bulgar al agriculturii, din partea unui avocat specializat în drept maritim.

„În opinia noastră, nu a existat niciun motiv să fie escortați până la Constanța. A fost semnat un proces-verbal în limba română, pe care au refuzat să-l furnizeze deocamdată țării noastre. Așteptăm să sosească procesul-verbal (…). Așteptăm temeiul legal pentru reținerea navelor”, a continuat ministrul Iavor Ghecev.

Căpitanii pescadoarelor reținute în România au revenit în Bulgaria și au cerut demisia directorului executiv de la Agenția bulgară pentru pescuit și acvacultură, dr. Vania Stamatova, care îi numise braconieri pe pescarii bulgari într-o emisiune națională.

Care este poziția României

Garda de Coastă a României susține că pescadoarele respective fuseseră identificate „în zona economică exclusivă a României” și că acestea „utilizau unelte de pescuit neautorizate și pescuiau în perioada de prohibiție”.

„În data de 23.03.2023, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat o acțiune comună împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură din România și Bulgaria, pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, ocazie cu care, au fost identificate pe Marea Neagră la aproximativ 100 km travers de stațiunea Mamaia, în zona economică exclusivă a României, trei pescadoare pavilion Bulgaria, fiind interceptate de către nava MAI 0201 sub coordonarea serviciului SCOMAR al Gărzii de Coastă.

n urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că acestea utilizau unelte de pescuit neautorizate și pescuiau în perioada de prohibiție. A fost identificată și o cantitate de pește la bordul navelor, calcan și rechin. Pe cele trei pescadoare se aflau, în total, zece membri de echipaj, cetățeni bulgari”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța continuă cercetările.