Autoritățile britanice au avut motive „legale și îndreptățite” să ia copiii românilor din Leeds, dar situația putea fi gestionată mai bine, susține șeful Autorității române pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție

Autoritățile britanice au avut motive „legale și îndreptățite” să ia copiii românilor din Leeds, dar situația putea fi gestionată mai bine, susține șeful Autorității române pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție
Sursa foto: Captură Video WolrdbyWolf / X - GBNew / YouTube

Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), a transmis că înțelege suferința familiei de români din Leeds ai cărei copii au fost luați în îngrijire de statul britanic, dar consideră că motivele sunt „legale și îndreptățite”. În același timp, Achiriloaie crede că „situația putea fi gestionată mai bine”.

Rareș-Petru Achiriloaie (ANPDCA), reacție în cazul românilor din Leeds

Rareș-Petru Achiriloaie a transmis că emoțiile au luat locul rațiunii și că înțelege durerea familiei care-și dorește copiii aproape, dar ceea ce contează cu adevărat e interesul superior la minorilor.

„Ce s-a întâmplat la Leeds este, din păcate, trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică. Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă.

Revenind la ceea ce contează, însă, cu adevărat: interesul superior al copilului.

Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm.

Înțelegem punctul de vedere al părinților, am înțeles că s-au simțit neputincioși, nedreptățiți și că au reacționat din teamă.

Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice, am înțeles și motivele lor, legale și îndreptățite de altfel. Însă, am punctat că situația putea fi gestionată mai bine”, a transmis președintele ANPDCA.

Acesta a insistat apoi că violența nu e o soluție în absolut nicio situație, iar atât britanicii, cât și comunitatea de români din Marea Britanie trebuie să se simtă în siguranță.

„Vom continua monitorizarea cazului și ne vom implica, ori de câte ori va fi cazul, pentru a reprezenta drepturile copiilor românii. În cazul acesta, punctual, urmează să facem demersuri concrete alături de Consulatul General al României la Manchester pentru identificarea celei mai bune variante pentru cei 4 copii, care în acest moment sunt în siguranță, împreună, în grija autorităților britanice”, a mai comunicat Rareș-Petru Achiriloaie.

De ce s-au revoltat românii din Leeds

Amintim că mai mulți români din Leeds au declanșat o revoltă, distrugând o mașină de poliție și incendiind un autobuz, după ce autoritățile britanice au luat în grija lor copiii unei familii de români. Asistenții sociali au luat această decizie după ce un bebeluș a ajuns la spital cu o rană la cap.

După aceste incidente, nouă români au fost reținuți de polițiștii britanici, unul dintre ei fiind și acum în arest.

Premierul britanic Keir Starmer a condamnat violențele „șocante și rușinoase” din Leeds.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`