Autoritățile anunță controale pe Transfăgărășan și câte două amenzi pentru cei care se opresc să hrănească urșii. Păștinaru: Vom face aceste controale și pe Valea Prahovei (VIDEO)

Autoritățile anunță controale pe Transfăgărășan și câte două amenzi pentru cei care se opresc să hrănească urșii. Păștinaru: Vom face aceste controale și pe Valea Prahovei (VIDEO)
Image by Joaquin Aranoa from Pixabay

Echipe mixte vor efectua controale pe Transfăgărășan, între Valea lui Stan și Valea Peștilor, și i-ar putea sancționa cu câte două amenzi pe oamenii care se opresc să hrănească urșii, a anunțat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu, precizând că va încerca să introducă verificări similare și pe Valea Prahovei.

Laurențiu Alexandru Păștinaru, pe B1 TV, despre controalele de pe Transfăgărășan

„Am făcut o solicitare către Ministerul Afacerilor Interne, am vorbit și telefonic cu șeful Jandarmeriei Române. Vom face controale mixte, echipe create din ANPM (…), angajați ai Jandarmeriei, angajați ai Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române, pentru a putea stopa aceste fenomene care duc la astfel de atacuri ale animalelor sălbatice asupra mașinilor, asupra oamenilor, în aceste zone, deoarece, după cum știm, Agenția Națională de Mediu este cea care face plata despăgubirilor atacurilor animalelor sălbatice și trebuie să prevenim aceste atacuri, și lumea trebuie să înțeleagă că animalele sălbatice nu sunt animale de companie și nu trebuie hrănite”, a spus președintele Agenției pentru Protecția Mediului.

„Am văzut și acum câteva zile un atac asupra unui coleg de-al dumneavoastră de la alt trust, în care animaul imediat ce a zărit mașina, automobilul, a atacat și a mușcat din oglinda mașinii, și a încercat să intre la colegul dumneavoastră în mașină”, a continuat oficialul.

Vor fi câte două amenzi

„Vrem să fie o amendă pe staționare sau oprire, dată de către Poliția Rutieră, știm foarte bine că sunt amenzi pentru staționare de la 2 la 3 puncte de amendă și puncte de penalizare, iar o amendă pentru hrănirea animalelor sălbatice, conform articolului 48 din legea vânătorii, de astăzi, care e (…) de la 500 de lei la 1.500 de lei”, a continuat Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Întrebat când vor fi făcute controalele, el a precizat: „Deja am luat legătura cu ministerul. Încercăm și avem rugămintea ca de săptămâna viitoare să creăm aceste echipe și să patrulăm în această zonă, între Valea lui Stan și Valea Peștilor de pe DN 7C”.

Ce a spus despre situația de pe Valea Prahovei

Întrebat dacă amenzile vor putea fi aplicate și pe Valea Prahovei, președintele Agenției pentru Protecția Mediului a răspuns: „Peste tot în țară sunt binevenite aceste amenzi ca să oprim acest fenomen (…). Lumea trebuie să înțeleagă, nu mai trebuie să oprească și să hrănească aceste animale, ca să nu ajungem la tragedii”.

Totodată, întrebat dacă vor fi echipe mixte de control și pe Valea Prahovei, el a spus: „Încercăm. O să vorbim și o să luăm legătura și cu Jandarmeria din Prahova, o să vorbesc și cu colegii mei de la APM, și cu colegii de la Garda Forestieră, și vom face aceste controale și pe Valea Prahovei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`