Autoritățile anunță cât de eficientă a fost măsura carantinării în diferite zone ale țării: Cât de scăzută era rata incidenței cazurilor de COVID-19 în momentul ridicării carantinei față de valoarea inițială

Autoritățile anunță cât de eficientă a fost măsura carantinării în diferite zone ale țării: Cât de scăzută era rata incidenței cazurilor de COVID-19 în momentul ridicării carantinei față de valoarea inițială
Foto: facebook.com/PrefecturaBN

Ministerul Afacerilor Interne prezintă un document care arată în ce măsură instituirea carantinei locale sau zonale în diverse localități din România și-a dovedit eficiența în limitarea răspândirii noului coronavirus. Într-un comunicat de presă trasmis luni seară, în baza datelor de la Centrul Național de Coordinare și Conducere a Intervenției (CNCCI), MAI precizează că în multe instituirea carantinei s-a dovedit a fi o măsură eficientă, în condițiile în care există cazuri în care ”incidența cumulată în ultimele 14 zile la mia de locuitori a scăzut cu peste 50% din valoarea inițială”.

MAI: În unele zone incidența cumulată în ultimele 14 zile la mia de locuitori a scăzut cu peste 50% din valoarea inițială

”Din datele centralizate la nivelul CNCCI care indică situația/evoluția zonelor aflate sub incidența carantinei teritoriale, dorim să evidențiem pe de-o parte eficiența impunerii acestei măsuri luate de autoritățile direct implicate în gestionarea situației sanitare dificile existente și totodată importanța respectării tuturor măsurilor în zonele carantinate de către toți cetățenii, care ne sunt parteneri în această luptă cu noul coronavirus”, se arată în comunicatul citat.

Datele anunțate de autorități după ridicarea carantinei din mai multe localități din România

Unul dintre exemplele date de autorități în acest context este cel al localităților din județul Sibiu, plasate în carantină pe 16 noiembrie în contextul creșterii în ritm alarmant a ratei de infectare cu coronavirus.

”La data instituirii carantinei, municipiul Sibiu (16.11.2020 ) înregistra o incidență de 13,43 la mia de locuitori, iar la data de 13.12.2020, valoarea incidenței scăzând la 4,86 la mia de locuitori.

În orașul Tălmaciu, la data instituirii carantinei (16.11.2020) se înregistra o incidență de 10,33 la mia de locuitori, iar la data de 13.12.2020 se arată o scădere la 2,04 la mia de locuitori. De menționat este faptul că în cazul acestei regiuni a fost necesară prelungirea perioadei de carantinare, care expira astăzi, 14.12.2020.

O altă localitate din județul Sibiu cu o scădere considerabila a incidenței este și Municipiul Mediaș, care la data instituirii carantinei (23.11.2020) înregistra o incidență de 9,23 la mia de locuitori, iar la data de 13.12.2020 se evidențiază o valoare de 4,08 la mia de locuitori”, se arată în comunicatul citat.

În municipiul Zalău, din județul Sălaj, rata incidenței cazurilor de COVID-19 era de 9,96 la mia de locuitori, pe 5 noiembrie, atunci când a fost institută carantina, și a ajuns la 3,52 la mie pe 3 decembrie, la ieșirea din carantină, potrivit sursei citate. Și în localitatea Jibou din același județ s-a înregistrat o scădere a incidenței cazurilor de infectare, de la 9,14 la mie, pe 5 noiembrie, până la 2,8 la mia de locuitori, pe 3 decembrie.

În comuna Cirea din județul Iași, la data instituirii carantinei (29.11.2020), o valoare a incidenței era de 8,67 la mia de locuitori, iar în prezent a ajuns la 5,52 la mie.

Un alt exemplu dat de autorități este cel al orașului Ineu din județul Arad, acolo unde, pe 25 noiembrie, atunci când a fost carantinat, rata îmbolnăvirilor era de 9,52 la mia de locuitori, iar pe 9 decembrie, la ieșirea din carantină, a ajuns la 4,97 la mie.

În orașul Nucet din judeșul Bihor, rata infectărilor a scăzut de la 6,55 la mia de locuitori, pe 2 decembrie, până la 2,87, la ieșirea din carantină, pe 9 decembrie.

Municipiul Bistrița a fost carantinat pe 19 noiembrie, atunci când rata incidenței cazurilor de coronavirus era de 8,18 la mie. La data ridicării carantinei, pe 3 decembrie, rata îmbolnăvirilor era de 4,98 la mia de locuitori.

Municipiul Baia Mare din județul Maramureș avea o rată a incidenței cazurilor de COVID-19 de 7,21 la mia de locuitori, pe 11 noiembrie, rată care a scăzut la 3,97 la mie, la ieșirea din carantină care a avut loc pe 2 decembrie.

În județul Cluj, localitatea Gherla a fost carantinată pe 5 noiembrie, în contextul în care incidența înregistrată era de 9,30 la mia de locuitori, pentru ca la data ieșirii din carantină, să se ajungă la o incidență 4,69 la mia de locuitori.

Și municipiul Blaj din județul Alba a fost plasat în carantină. Acest lucru s-a întâmplat pe 17 noiembrie, când incidența cazurilor de coronavirus ajunsese la 11,21 la mia de locuitori. Pe 8 decembrie, la data ieșirii din carantină, pe 8 decembrie, rata incidenței era de 4,86 la mie.

Municipiul Satu Mare avea o incidență de 8,24 la mia de locuitori pe 19 noiembrie, atunci când a fost carantinat. Pe 3 decembrie, când măsura a fost ridicată, rata de incidență a cazurilor a scăzut până la 5,73 la mia de locuitori.

Iar municipiul Lugoj din județul Timiș a fost plasat în carantină pe 21 noiembrie, când rata de incindență înregistra o valoare de 6,94 la mia de locuitori. Pe 5 decembrie, data ieșirii din carantină, autoritățile au raportat o rată a incidenței de 3,45 la mia de locuitori.

MAI face apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție

”Date fiind aceste exemple, dorim să adresăm un apel tuturor cetățenilor care ne sunt parteneri în această criză sanitară și anume, să respecte măsurile de protecție, să manifeste atenție sporită igienei și să evite zonele aglomerate, mai ales în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă. Același mesaj îl reiterăm atât persoanelor aflate în zonele vizate carantinate dar și acelora care se află în zone care au ieșit de sub incidența carantinei teritoriale, în scopul comun de a limita răspândirea noului coronavirus”, se mai arată în comunicatul citat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Cât de sigur este să mergem cu „ocazia”? Titi Aur oferă sfaturi celor care au acest obicei: „Nu te urca în mașina cuiva pe care nu îl cunoști, este periculos”
23:53 - Un tânăr din Botoșani a fost reținut, după ce a produs un accident rutier. Ce au descoperit polițiștii ajunși la fața locului
23:48 - Funeriu: Candidez la prezidențiale pentru că m-am săturat să aud numai idei periferice / E nevoie de predictibilitate / Partidele acum sunt sisteme defecte, o ditamai coaliție ne pune pe masă moaștele sfântului USL (VIDEO)
23:35 - Un pilot ucrainean de F-16 a stabilit un nou record. Despre ce este vorba
23:30 - Donald Trump amenință Hamas dacă nu eliberează ostaticii deținuți: „Iadul se va dezlănţui în Orientul Mijlociu”
23:08 - Zeci de oameni blocați de trei zile într-un pub din Marea Britanie. Nu pot pleca din cauza zăpezii
23:02 - Poliţişti din întreaga ţară anunță proteste de avertisment din cauza Ordonanței „trenuleț”: „Opriți bătaia de joc la adresa siguranței naționale!”
22:57 - Sebastian Dobrincu în centrul unui scandal din mediul online. Cum a răspuns iubita sa celor care îl acuză
22:44 - Temperaturile ridicate au dus la apariția primilor ghiocei, iar pomii fructiferi au deja muguri mari. Producțiile sunt în pericol
22:21 - Nicușor Dan: Șansele ca PNL și UDMR să sprijine candidatura mea sunt mici / L-aș pune premier pe Ilie Bolojan dacă aș avea garanția că strânge o majoritate parlamentară