Autoritatea Vamală Română, reacție la acuzațiile privind transporturile din Ucraina: Avem toate datele privind transporturile de mărfuri și nu aplicăm tratament preferențial pentru cerealele ucrainene

Publicat: 12 07. 2023, 13:21
Foto: Pixabay

Autoritatea Vamală Română a transmis că are la dispoziție toate datele și informațiile privind transporturile de mărfuri care intră pe teritoriul vamal al României și că nu aplică tratament preferențial pentru transporturile cu cereale din Ucraina.

Reacția vine după ce RISE Project a publicat o anchetă din care reiese că România nu știe ce tranzitează camioanele care transportă marfă din Ucraina. Investigația vorbește despre înflorirea comerțului cu cereale ucrainene și rolul jucat de rețelele de crimă organizată din regiune. În timp ce TIR-urile cu marfă ale românilor sunt oprite pentru efectuarea controalelor de rigoare, mai nota RISE Project, cele ucrainene trec fără nici cea mai mică verificare. Așa se face că nu există nicio evidență a tranzitului desfășurat de ucraineni.

„România nu știe azi ce tranzitează camioanele care transportă marfă din Ucraina. Ele în continuare intră ca și cum ar fi în Schengen de-adevăratelea”, declarase, pentru B1 TV, și președintele Pro Agro, Ionel Arion.

Însă Autoritatea Vamală Română respinge acuzațiile. Totodată, acesta recomandă tuturor celor care dețin informații concrete cu privire la transporturi de cereale ucrainene care nu au respectat prevederile legale să le transmită la adresa vama@customs.ro: „Autoritatea Vamală Română este direct interesată de aplicarea uniformă și nediscriminatorie a reglementărilor vamale unionale de către toate structurile subordonate”.

Autoritatea Vamală Română, precizări privind transporturile din Ucraina

Reacția integrală a Autorității Vamale Române pe subiectul transporturilor de cereale din Ucraina:

Autoritatea Vamală Română are la dispoziție toate datele și informațiile privind transporturile de mărfuri care intră pe teritoriul vamal al României, indiferent de țara de înmatriculare, înregistrează toate aceste mijloace de transport și nu aplică tratament preferențial pentru transporturile cu cereale din Ucraina.

Conform legislației în vigoare, transportatorii mărfurilor introduse pe teritoriul vamal al României sunt obligați să prezinte birourilor vamale de frontieră de intrare de pe teritoriul vamal al României, mijloacele de transport împreună cu documentele de însoțire a acestora. De asemenea, la transportul pe cale rutieră, transportatorul este obligat să prezinte certificatul de înmatriculare al mijlocului de transport si documentele însoțitoare ale mărfurilor. Astfel, birourile vamale înregistrează în registrul de evidență mărfurile intrate în țară, în ordinea sosirii.

Dacă mărfurile sunt însoțite de o declarație de tranzit emisă de un birou vamal din Ucraina, acestea se înregistrează în evidențele biroului vamal și în sistemul informatic NCTS, pentru a se asigura supravegherea vamală până la biroul vamal de destinație.

Pentru mijloacele de transport, încărcate cu cereale provenind din Ucraina, care se prezintă la biroul vamal de frontieră, fără să fie însoțite de declarație vamală de tranzit, se întocmesc obligatoriu formalități de plasare în regim vamal de tranzit, cu garantarea drepturilor de import și sigilarea mijloacelor de transport pentru a se asigura supravegherea vamală a mărfurilor până la biroul vamal de destinație.

Atât procesarea declarațiilor vamale emise la biroul vamal de intrare, cât și încheierea regimului de tranzit la biroul vamal de destinație se realizează utilizând sistemul informatic NCTS, care gestionează toate operațiunile vamale de tranzit, derulate la nivelul Uniunii Europene.

Pe această cale, recomandăm tuturor celor care dețin informații concrete cu privire la transporturi de cereale provenite din Ucraina, care au tranzitat sau tranzitează teritoriul României și nu au respectat prevederile legale în vigoare, să le transmită Autoritatii Vamale Române, la adresa vama@customs.ro. Autoritatea Vamală Română este direct interesată de aplicarea uniformă și nediscriminatorie a reglementărilor vamale unionale de către toate structurile subordonate.

Vă asigurăm totodată, că în cadrul efortului depus la nivelul Uniunii Europene și a statelor membre pentru sprijinirea Ucrainei în accesul produselor sale cerealiere pe piața mondială, Autoritatea Vamală Română va lua în continuare măsuri pentru fluidizarea traficului de mărfuri aflate în tranzit, asigurând totodată un echilibru de tratament pentru toți operatorii economici care trec frontiera.