Autoritatea Electorală Permanentă: Votul prin corespondență poate fi extins și implementat treptat și pentru cetățenii cu drept de vot din țară
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) susține să votul prin corespondență poate fi extins și pentru cetățenii cu drept de vot din țară.
”Punctul de vedere al Autorității Electorale Permanente este că votul prin corespondență poate fi extins și implementat treptat și pentru cetățenii cu drept de vot din țară care din motive obiective nu se pot prezenta la urne în ziua scrutinului, în funcție de deciziile politice și de evaluarea impactului implementării acestui tip de vot alternativ cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2016”, se arată într-un comunicat al AEP.
Potrivit aceleiași surse, marți, AEP a transmis către membrii comisiei parlamentare comune proiectul tehnic privind votul prin corespondență, însoțit de o notă de prezentare și un studiu comparativ.
Documentele vor fi prezentate membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.
În acest context, reprezentanții AEP subliniază că Autoritatea Electorală Permanentă nu are drept de inițiativă legislativă, decizia politică și inițiativa legislativă aparținând membrilor
Parlamentului, mai arată sursa citată.
Marți, reprezentanți ai instituției au avut o întâlnire cu organizațiile neguvernamentale care se implică în îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul electoral, în care a fost prezentat proiectul elaborat de AEP.
„AEP dovedește, încă o dată, că poate finaliza în timp foarte scurt elaborarea unui proiect tehnic pe baza propunerilor formulate de partidele politice și având în vedere standardele internaționale și europene în materie, legislația, experiența și jurisprudența constituțională ale unor state precum Germania, Irlanda, Regatul Belgiei, Republica Slovenia, Ungaria, Regatul Danemarcei, Statele Unite Mexicane și Republica Polonă, precum și realitățile economice și sociale românești”, se mai arată în comunicatul citat.