Austria: 535 de lucrători români din domeniul forestier au fost răniți sau au murit în accidente de muncă, în perioada 2015-2019
Sute de români care lucrează în Austria, în domeniul forestier, au suferit accidente de muncă în ultimii cinci ani, unele dintre ele fiind chiar mortale, potrivit jurnaliștilor de la Libertatea. Iar mulți dintre cei care au scăpat cu viață din aceste accidente au suferit dizabilități grave. Între anii 2015 și 2019, nu mai puțin de 535 de români s-au aflat în astfel de situații, iar familiile unora dintre ei se judecă și acum cu angajatorii din Austria.
Sute de angajați români au fost răniți sau au murit în accidente de muncă în pădurile din Austria
Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș sau Brașov sunt județe din România de unde, în ultimii ani, au plecat cei mai mulți bărbați la muncă în pădurile din Austria. Potrivit datelor publicate de sursa citată, în 2019, în domeniul silviculturii și exploatărilor forestiere din această țară lucrau 7.766 de muncitori austrieci, români sau sloveni. Și tot anul trecut au avut loc cele mai multe accidente de muncă, 710, cărora le-au căzut victime 125 de români.
Totodată, potrivit informațiilor obținute de Libertatea de la instituția austriacă de asigurare împotriva accidentelor (AUVA), în 2018 și 2019 au avut loc 12 accidente mortale în pădurile din Austria, iar nouă dintre victime au fost cetățeni români. Cele mai multe accidente au fost raportate în cursul anului 2018, atunci când, dintr-un total de șapte victime, șase erau de naționalitate română.
Cu alte cuvinte, 75% dintre victimele accidentelor de muncă produse în ultimii doi ani în pădurile austriece au fost români.
În septembrie 2019, doi tineri de 21 și 29 de ani, din Maramureș, au murit după ce au căzut dintr-un funicular în timp de ce transportau lemne.
Iar mai recent, în luna mai a acestui an, un român în vârstă de 47 de ani a decedat după ce un copac s-a prăbușit peste el.
În documentele oficiale, cauza multora dintre accidentele suferite de români estemanipularea greșită a utilajelor
Potrivit sursei citate, într-un document trimis de Inspecția Muncii, care conține date de la Ministerul Muncii din Austria, cu privire la condițiile în care au avut loc accidentele în care au murit cei nouă români, în unele cazuri se precizează că “nu au fost constatate încălcări ale normelor de protecție a angajaților”.
Pe de altă parte, unii muncitori au declarat pentru jurnaliștii de la Libertatea că atunci când au ajuns în Austria nu au fost instruiți cu privire la normele de protecție a muncii.
De altfel, la o mare parte dintre accidentele suferite de români, principala cauză menționată are legătură manipularea utilajelor, potrivit AUVA.
În ceea ce privește responsabilitatea autorităților române față de acești muncitori, Inspecția Muncii din țara noastră precizează că ar fi avut atribuții de cercetare a acestor cazuri numai în situația în care muncitorii ar fi fost angajați la firme din România și trimiși să lucreze în Austria. Cum nu s-a întâmplat așa, decesele acestor pot fi anchetate doar de autoritățile austriece.
Pe de altă parte, potrivit datelor de la Inspecția Muncii, în perioada 2015-2019, au suferit accidente de muncă 400 de angajați români din domeniul forestier din țara noastră, un număr mult mai mic față de bilanțul accidentelor din Austria. În același timp, rata accidentelor mortale înregistrate în țara noastră este mai mare.