Aurul negru din crescătorii, la export. Delicatesa românească se vinde și cu 2.000 de euro
Ținând cont de lipsa exporturilor din Rusia, producătorii români vând mai mult caviar sau chiar peşti întregi, decât în anii precedenți.
Sunt puține crescătorii de sturioni în țara noastră, însă acum este o perioadă bună pentru ele, iar delicatesa românească ajunse în Elveția, Germania, Italia sau chiar Belgia, notează observatornews.ro.
Aurul negru din crescătorii ajunge pe mesele elvețienilor și germanilor
Se pare că patru tone de nisetru siberian vor fi transportate în Elveția de la Bihor, acolo unde au fost golite două bazine din lacul de şapte hectare.
Nisetrul siberian e o specie de sturion, în care 30% din greutatea unei femele e reprezentată de icre. Călătoria până în Elveția va dura două zile.
„Când e foarte cald şi apa e caldă e foarte dificil, dar în acest moment e un timp perfect pentru a transporta peştii”, a declarat Michael Thomas, șofer.
În condițiile în care majoritatea exporturilor au fost blocate din cauza sancțiunilor impuse Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina, producătorii români au profitat de acest lucru și vând mai mult ca niciodată spre pieţele din vestul Europei.
„În trecut importam peşte din Rusia, dar acum, din cauza războiului, e foarte dificil”, a mai spus Michael Thomas.
„Anul trecut am vândut în jur de 5 tone, însă anul acesta a crescut cererea de 4, 5 ori. 25 de tone în primele 3 luni şi cu siguranţă o să vindem încă pe atât”, a transmis Mariana Suciu, administrator fermă piscicolă.
Fiecare sturion ascunde o comoară – icrele negre
Abia când ajung la vârsta de 8 ani sturionii au o cantitate suficientă de icre. De asemenea, pentru cele mai valoroase exemplare, chiar și la 15 ani.
„În jur de 80% a crescut cererea pentru femele la export. Azi exportăm nisetrul siberian, femele cu caviar. Femelele se vând cu 30 de euro, iar caviarul ajunge undeva până la 2 mii de euro”, a specificat Mariana Suciu, administrator fermă piscicolă.