Aurora Boreală în România: Încă o noapte cu cer spectaculos. Furtuna geomagnetică ce a produs fenomenul continuă

Publicat: 12 05. 2024, 10:30
Actualizat: 12 05. 2024, 10:45
Sursa Foto: Facebook@ Vlad Cărbune

Pentru a doua noapte consecutiv, Aurora Boreală a putut fi admirată din România. Furtuna geomagnetică a conferit cerului o culoare verde smarald, cu nuanțe de violet și albastru, creând un spectacol vizual impresionant pentru observatorii norocoși.

Zonele cele mai potrivite pentru a vedea acest spectacol pe cer au fost cele cu o poluare luminoasă redusă, cel mai adesea în afara oraşelor mari. Cerul colorat a putut fi admirat din mai multe judeţe, printre care Maramureş, Bihor, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Buzău şi Ilfov. De asemenea, spectacolul de lumini a putut fi observat şi din alte ţări europene, precum Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia şi Ungaria.

Fenomenul rar pentru latitudinile sudice ale Europei a fost provocat de o activitate solară intensă recentă, care a expulzat particule încărcate ce au interacționat cu magnetosfera Pământului. Această interacțiune a stimulat emisia de lumină în atmosfera superioară, fenomen cunoscut sub numele de auroră boreală sau „luminile nordului”.

Aceste lumini sunt de obicei vizibile în regiunile polare, dar condițiile excepționale din ultimele zile au permis vizualizarea lor și mai spre sud, inclusiv în România.

Furtuna geomagnetică ce a produs fenomenul persistă

Furtuna geomagnetică ce a adus Aurora Boreală în România este departe de a se încheia. Potrivit meteorologilor spațiali, aceasta ar urma să continue cel puţin până duminică, pe fondul unor noi eliberări de masă coronală de pe Soare. Aceste noi emisii, care sunt fluxuri masive de particule încărcate magnetic eliberate din coroana solară, vor intensifica și prelungi fenomenele luminoase spectaculoase în cerul nocturn. Acest lucru oferă oportunitatea rară pentru observatorii din latitudinile mai joase să continue să admire acest spectacol natural fascinant.