Liviu Dragnea a obţinut în instanţă suspendarea hotărârii prin care a fost desemnat completul de 5 judecători de la Înalta Curte, completul care urma sa judece procesul angajărilor fictive. Decizia, care aparține Curții de Apel, nu este definitivă.
În primă instanță, șeful PSD a fost condamnat în acest dosar la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.
Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a declarat că nu este normal ca o instanță inferioară, respectiv Curtea de Apel, să judece o hotărâre a unei instanțe superioare, respectiv Înalta Curte.
Zegrean a mai opinat că lucrurile nu se vor amâna pe atât de mult pe cât speră unii. Asta în contextul în care Dragnea este acuzat că apelează la tot felul de formule, prin intermediul avocaților, pentru a amâna pe cât posibil apelul în dosarul său, deci, implicit, și decizia definitivă.
Șio altă ciudățenie:dacă decizia de vineri a Curții de Apel va fi contestată, recursul se va judeca la… Înalta Curte.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
”E, din nou, o premieră. Hotărârea Înaltei Curți e o hotărâre administrativă, deci putea fi atacată la Curtea de Apel. Ciudățenia e că recursul se va judeca la Înalta Curte, dacă cineva va face recurs împotriva acestei decizii de azi. Eu cred că nu e o hotărâre legală, pentru că nu se poate spune că Înalta Curte s-a grăbit să facă acea tragere la sorți. Tragerea la sorți nu se face în baza deciziei CCR. CCR doar a stabilit că e conflict între Înalta Curte și Parlament, pentru că Înalta Curte nu a respectat dispozițiile legale de a face acele trageri la sorți în fiecare an. CCR a spus ”da, trebuie să facă această tragere la sorți și să intre în legalitate”. Deci nu era nevoie să aștepte motivarea CCR, pentru că minuta s-a comunicat. Nu cred că e atât de grav pe cât se spune în presă. E grav că s-a făcut așa ceva, dar nu se va ajunge la amânări atât de îndelungate pe cât se speră”, adeclarat Zegrean, pentru B1 TV.
Întrebat de moderatoarea Sorina Matei dacă decizia Curții de Apel înseamnă blocarea tuturor proceselor de la Înalta Curte judecate de completuri de 5 judecători, Zegrean a răspuns: ”da, sunt blocate. Nu e definitvă hotărârea, dar faptul că a dispus suspendarea acelei hotărâri prin care s-a făcut tragerea la sorți, ea nu mai poate fi aplicată. Dar dacă se atacă cu recurs, se poate reveni asupra ei. Recursul poate desființa hotărârea”.
Întrebat dacă acest lucru i se pare corect, fostul președinte CCR a răspuns: ”nu, nu mi se pare corect faptul că s-a ajuns la asta. Adică o instanță inferioară să judece o hotărâre a unei instanțe superioare. E cu capul în jos totul aici”.
Sorina Matei: E corect ca Curtea Supremă să judece un proces în care Curtea Supremă e acuzată că a încălcat legea?
Augustin Zegrean: Dar vi se pare normal ca o instanță inferioară să judece o instanță superioară? Deci totul e anormal!