Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, despre măsura privind limitarea plăților cash. Este sau nu constituțională? (VIDEO)

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, despre măsura privind limitarea plăților cash. Este sau nu constituțională? (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele fizice vor putea cheltui în magazine, în numerar, cel mult 5.000 de lei, din ianuarie 2024 și 2.500 RON din ianuarie 2025. Pe de altă parte, firmele vor mai putea face tranzacții cash între ele de cel mult 1.000 de lei.

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a avut o intervenție telefonică pe B1 TV, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, unde a vorbit despre măsura privind limitarea plăților cash. Este sau nu constituțională?

„Eu știu că există o decizie a Curții Constituționale dată demult, cam prin 2008-2009, care spune că angajatorul nu îl poate obliga pe angajat să își primească salariul pe card.

Dacă el alege să primească salariul cash, trebuie să i-l dea cash. De aici, puteți trage concluzia că nici statul nu ne poate obliga să folosim cardul când avem banii noștri. Sunt banii noștri, până la urmă, și îi folosim cum vrem noi. Asta se face ca să ce? Să știe banca ce plătești, unde plătești? Chiar nu înțeleg de ce…”, a declarat fostul președinte al CCR.

Ioana Constantin: Deci spuneți că că nu se poate. Asta, constituțional, nu se va putea implementa măsura.

“Nu, asta este la libera alegere a fiecăruia, plus că ar apărea niște lucruri foarte complicate că în România, din câte știu eu, cam 30 % din oameni au card.

Restul cum să plătească? Nu știu, toate vin peste noi de-a năvala. Eu țin minte când au început să dea bani de la APIA, i-a obligat pe țărani să-și facă carduri. Și venea țăranul din Munții Rodnei până la Năsăud, 50 km, să vadă dacă are bani pe card și mergea înapoi că nu avea.

Eu sper să-i oprească Curtea Constituțională de data asta, că e tot în pachetul acela care e la Curte. Eu sper să-i oprească.”, a mai spus Augustin Zegrean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui