Augustin Zegrean, despre protestele transportatorilor: „Era și în folosul lor să ceară o aprobare, să știe lumea unde să se adune” (VIDEO)

Augustin Zegrean, despre protestele transportatorilor: Era și în folosul lor să ceară o aprobare, să știe lumea unde să se adune (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a precizat în emisiunea Politica zilei că transportatorii și fermierii au dreptul să protesteze dar trebuie să obțină autorizație în acest sens pentru ca manifestațiile să intre în legalitate:

Augustin Zegrean, despre necesitatea protestatarilor de a obține autorizație

„Ne uităm la articolul 39 din Constituție, care vorbește despre libertatea întrunirilor și spune acolo că mitingurile, manifestațiile, procesiunile și întrunirile de orice fel sunt libere.

De aicea, textul spune în continuare că nu pot participa la astfel de întruniri cu arme, cu niciun fel de arme. În rest, Constituția lasă la mâna legiuitorului și legiuitorul….este o Lege 60/1991, deci chiar de la vremea când se întâmplau astfel de mitinguri zilnic și chiar și noaptea și s-a reglementat modul în care acestea pot fi organizate.

Nu poți să spui că dacă textul constituțional scrie că sunt libere nu trebuie să fie autorizate pentru că vezi foarte bine că legea vorbește despre faptul că mitingurile, manifestațiile și procesiunile nu trebuie să deranjeze pe ceilalți oameni care nu au chef să participe la ele.

Dreptul fiecăruia încetează acolo unde începe dreptul celuilalt. Ei au dreptul să protesteze cât vor ei dar trebuie să obțină autorizație care să le spună traseul pe care vor să meargă și locul unde se desfășoară. Sunt locuri prevăzute de lege, de exemplu gări, autogări, spitale, în jurul lor, în preajma acestora nu se pot organiza mitinguri tocmai pentru a nu deranja foarte tare populația.

În rest se știe, și acești domni dacă voiau să facă, să meargă la București să vadă Capitala trebuiau să ceară o aprobare într-un loc anume să meargă să se întâlnească. Era și în folosul lor să ceară o aprobare să știe lumea unde să se adune”.

Dosare penale pentru instigare

În același timp, Augustin Zegrean susține că dosarele penale făcute de polițiști pentru instigare sunt o exagerare:

„S-a exagerat, cum se exagerează peste tot în astfel de situații. Sigur că justiția nu o va condamna pentru că judecătorul va judeca departe de mitingul ăsta”.

Dogărescu Constantin, reprezentant al transportatorilor protestatari, a spus că apar tot felul de dezinformări și că ei nu au cerut demisia niciunui ministru și nici a Guvernului. “Noi avem nevoie de persoane care să fie în funcții, ca să putem să avem cu cine să găsim aceste soluții pentru țară”, a precizat reprezentantul protestatarilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`