Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat luni, pentru B1.ro, că, în mod normal, Curtea Constituțională ar trebui să respingă sesizarea privind existenţa unui conflict juridic pe tema completurilor specializate în corupţie. Asta pentru că, a explicat fostul președinte al CCR, în astfel de cazuri, se poate apela la căile de atac prevăzute de lege.
”În mod normal, Curtea Constituțională ar trebui să respingă această sesizare pentru că, nu întotdeauna, când judecătorul încalcă legea se declară un conflict juridic de natură constituțională între instanță și Parlamentul legiuitor. În mod normal, în cazurile în care se încalcă legea, cel care suferă din această încălcare poate să folosească căile de atac prevăzute de lege. În penal există cale de atac. Dacă completul de trei era ilegal constituit, putea să se invoce această nelegală constituire a completului în calea de atac. Dacă nu s-a făcut, înseamnă că cel care a fost judecat și-a asumat și a fost de acord cu această sentință.
Deci nu poți să vii după ani de zile să spui că s-a creat un conflict juridic și să iei de la capăt procesele. Este atât de evident ce se urmărește prin cererea asta încât n-are rost să mai discutăm. Este evident că se urmărește să se anuleze toate sentințele, să se reia judecata pentru că, în cele mai multe dintre situații, în felul acesta s-ar ajunge la prescripția răspunderii penale”, a declarat Augustin Zegrean pentru B1.ro.
Moțiunea împotriva lui Tudorel Toader, în aceeași zi cu decizia CCR
Între timp, moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, iniţiată de PNL şi USR, a fost amânată și va fi dezbătută şi votată miercuri în plenul Senatului. Asta după ce Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a decis amânarea. Gurile rele spun însă că nu e o coincidenţă această amânare, în condiţiile în care tot miercuri, CCR trebuie să se pronunțe în chestiunea completurilor specializate pe corupție de la Curtea Supremă.
Întrebat dacă, în opinia sa, există o legătură într această amânare și decizia care urmează să fie anunțată de CCR, Augustin Zegrean a răspuns: ”Astăzi (n.r. – luni), ministrul Justiției trebuia să fie prezent la Bistrița, să taie o panglică pentru că s-a construit o nouă aripă la clădirea Tribunalului și era anunțat că va fi astăzi aici. Nu a venit, probabil că ăsta a fost motivul pentru care s-a amânat dezbaterea moțiunii (…). Nu știu dacă are vreo legătură cu decizia Curții Constituționale această amânare”.
Miercuri, zi decizivă pentru Dragnea
Decizia CCR de miercuri va viza inclusiv completul de judecători care l-a condamnat pe Liviu Dragnea la închisoare, în primă instanţă, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Florin Iordache, lăsat timp de o săptămână la conducerea Camerei Deputaților, a trimis, la finalul lunii martie, sesizarea la CCR, prin care a cerut constatarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi instanţa supremă pe tema completurilor specializate.