Augustin Zegrean, critici dure pentru Tudorel Toader: Nu îl înţeleg, este profesor de drept penal. Cum a reuşit să lase doi autodidacţi să facă Codul penal şi Codul de procedură penală?

Augustin Zegrean, critici dure pentru Tudorel Toader: Nu îl înţeleg, este profesor de drept penal. Cum a reuşit să lase doi autodidacţi să facă Codul penal şi Codul de procedură penală?

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, critică adoptarea în Parlament a modificărilor la Codul penal și Codul de Procedură Penală și susține că nu era necesară schimbarea acestor legi care au fost adoptate de oameni foarte bine pregătiți în domeniul dreptului penal și în urma unor studii serioase.

„Nu aşa se fac codurile penale şi de procedură penală. Actualele coduri au fost redactate şi adoptate în urma unor studii serioase şi de oameni foarte bine pregătiţi în domeniul dreptului penal. De data aceasta, nu îl înţeleg pe domnul ministru al Justiţiei, care este profesor de drept penal, cum a reuşit să lase doi autodidacţi să facă Codul penal şi Codul de procedură penală. Este regretabil că s-a ajuns aici. S-a lucrat atât de mult la actualele coduri şi, în sfârşit, după ani de aplicare, lumea a început să le înţeleagă şi să le aprecieze în spiritul şi litera lor. Acum se fac praf”, a declarat Zegrean pentru Agerpres.

„Politicienii care fac lucrurile astea ar trebui să se gândească în primul rând la oamenii cărora li se adresează codurile. (…) Legile trebuie să fie clare, trebuie să fie predictibile, trebuie să fie înţelese şi de un om care nu are pregătire juridică. Asta spune CEDO, nu spun eu, dar în România lucrurile astea nu contează. Este regretabil”, a mai spus fostul judecător CCR.

Cât despre sesizarea CCR pe tema codurilor penale, Zegrean a subliniat că atribuțiile Curții Constituționale sunt limitate.

„Vrem prea multe de la Curtea Constituţională. Presiunea asupra Curţii este mult prea mare şi speranţele sunt uriaşe, dar lumea trebuie să se gândească la ce poate să facă Curtea Constituţională în astfel de situaţii. Curtea nu poate să facă politică penală. Curtea nu poate să spună că e bine să fie pedepsită o faptă penală cu închisoare de la trei luni la trei ani sau de la zece ani la 20 de ani. Asta nu este problema Curţii. E foarte greu să judeci ca judecător la CCR când se fac presiuni, când lumea este în stradă”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie