Augustin Zegrean: Cred că alegerile generale vor avea loc în 6 decembrie / Prelungirea mandatului parlamentar se poate face doar în 4 situații, nu pot sta acolo cât vor ei (VIDEO)

Publicat: 03 10. 2020, 11:39
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fostpreședinte al CCR, a explicat de ce crede că alegerile generale vor avea loc în 6 decembrie, data stabilită de Guvern. În direct pe B1 TV, sâmbătă dimineață, specialistul a subliniat că proiectul de lege pentru amânarea scrutinului are șanse mici să devină lege până la prima duminică din ultima lună a anului, având în vedere că ar trebui să parcurgă un anumit circuit legislativ și există mai multe mijloace juridice pentru întârzierea procesului, precum atacarea sa la Curtea Constituțională sau o eventuală solicitare de reexaminare făcută de către președintele Klaus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Augustin Zegrean, despre scenariul amânării alegerilor parlamentare, în direct pe B1 TV

Întrebat de Alexandru Rotaru cât de pertinent e proiectul depus de deputatul independent fost USR Adrian Dohotaru privind amânarea alegerilor parlamentare, Augustin Zegrean a explicat că nu trebuie făcută o confuzie între data scrutinului și prelungirea mandatului Camerelor, lucru posibil doar în patru situații prevăzute de Constituție: „Nu este așa o mare gravitate că el a făcut acest proiect de lege, pentru că, după Constituție, de la momentul expirării mandatului Camerelor, care se va întâmpla undeva la 20 decembrie, am înțeles, un pic mai devreme, în 90 de zile sau în trei luni – cum vreți să îi ziceți – este obligatoriu să se organizeze alegeri. Asta și până acum era valabil, numai că până acum data alegerilor a stabilit-o de fiecare dată Guvernul – chiar și acum a stabilit-o Guvernul, avem data alegerilor stabilită de Guvern pe 6 decembrie”.

„Să nu se facă confuzie între data la care se fac alegerile și prelungirea mandatului Camerelor. Prelungirea mandatului Camerelor, a deputaților și a senatorilor, nu se poate face decât în patru situații, pe care le-ați citit în Constituție – în stare de război, asediu, mobilizare generală sau stare de urgență. Acolo, în situațiile acestea, durata mandatului se prelungește de drept, deci acolo nici nu este nevoie de a se face lege. În rest, când se apropie sfârșitul mandatului, este normal să se stabilească data alegerilor, pentru că nu pot să stea acolo cât vor ei”, a mai adăugat fostul președinte al CCR.

Augustin Zegrean a punctat că „încurcătura” este determinată de proiectul de lege adoptat de Parlament, care prevede că data alegerilor generale este stabilită de deputați și senatori, nu de Guvern, și asupra căruia Curtea Constituțională a respins sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis.

„Acum, încurcătura este că s-a făcut o lege prin care s-a spus că data alegerilor se stabilește de Parlament, dar acea lege încă nu este în vigoare. Legea în vigoare, care ne permite să vorbim să vorbim despre data alegerilor, este Legea electorală, care spune că data alegerilor se stabilește de Guvern, ceea ce Guvernul a și făcut. Noi suntem acum deja în perioada electorală pentru alegerile generale, pentru că sunt niște pași care trebuie făcuți și unii s-au și făcut deja. Acum, ce șanse are acest proiect de lege să devină lege anul acesta, aici e altă discuție – are șanse mici proiectul să ajungă lege până în 6 decembrie, astfel că eu cred că alegerile se vor întâmpla în 6 decembrie”, a explicat Augustin Zegrean.

Printre altele, Augustin Zegrean a mai precizat că „durata mandatului este prevăzută în Constituție, este de patru ani. Nu poți să faci alegerile mai repede decât dacă dizolvi Parlamentul”.