Augustin Lazăr va fi verificat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cu privire la presupusul refuz de a elibera un disident anticomunist

Publicat: 04 04. 2019, 16:59
Foto: Inquam Photos / George Calin

Augustin Lazăr va fi verificat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) după ce publicaţia luju.ro a afirmat că în anii ’80, procurorul general ar fi refuzat eliberarea unui disident anticomunist, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, de joi.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la Procurorul General al României domnul Augustin Lazăr, Colegiul C.N.S.A.S., în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea să, pornind de la elementele noi, care au fost dezbătute în mass-media”, se arată în comunicatul emis de CNSAS.

Tot CNSAS a precizat, în acelaşi comunicat, ca informaţiile de clarificare a situaţiei oferite de istoric Mădălin Hodor nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei. Istoricul Mădălin Hodor fiind funcţionar public în cadrul CNSAS.

„Intervenţiile domnului Mădălin Hodor nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei; Mădălin Hodor nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului C.N.S.A.S.”, a mai indicat instituţia.

Miercuri, într-o postare pe Facebook, Mădălin Hodor a precizat că afirmaţia potrivit căreia Augustin Lazăr ar fost „torţionar” este falsă, cel responsabil pentru acest lucru fiind un lt.col. Lazăr Gheorghe.

”Decizia definitivă de poliție politică a lt. col. Lazăr Gheorghe, șeful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicată în Monitorul Oficial. Domnul Iulius Filip a primit în 2015 numele lui și al altor ofițeri de Securitate care l-au urmărit și torturat în urma cererii depuse la CNSAS. Despre acest Lazăr și nu despre Augustin Lazăr vorbea domnul Filip. Afirmația că Augustin Lazăr a fost „un torționar” este falsă”, a spus istoricul Mădălin Hodor în postarea de pe Facebook.

De precizat ar fi şi faptul că la conducerea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) se aflăConstantin Buchet, care a ajuns la conducerea instituţieiîn primăvara anului 2018, la propunerea Guvernului Dăncilă.

CNSAS este a doua instituţie care se autosesizează în acest caz, după Inspecţia Judiciară.