Continuă RĂZBOIUL TOTAL între Augustin Lazăr şi Tudorel Toader. Procurorul General: Ministrul interpretează ERONAT mesajul, rupând din context pentru a-și putea formula acuzația

Publicat: 16 09. 2018, 23:23

Schimb dur de replici între ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi Procurorul General al României, Augustin Lazăr.
Inițial, Lazăr a lansat un mesaj de susținere a magistraților care au protestat duminică pe treptele Curţii de Apel București.

Toader l-a acuzat pe Lazăr că plasează justiția în afara puterilor statului sau chiar deasupra lor, sugerând, în acest context, că fiecare ar trebui să-și cunoască și să-și respecte competențele.
Mai mult, Toader a spus, într-o intervenţie la un post TV, referitor la declarațiile procurorului, că nu trebuie să „confundăm omul cu funcția. Funcția e importantă, omul e așa cum e el”.

Replica lui Augustin Lazăr a venit imediat, transmiţându-i ministrului că prin discursul său, care în opinia Procurorului General aduce ofense magistraturii, va intra „în istoria tristă a Justiției și a politicii românești”.

Lazăr a mai reacţionat încă o dată, duminică noapte, acuzându-l pe ministru că „interpretează eronat mesajul, rupe din context”.

„Ministrul justiției, referindu-se la respectarea competențelor, interpretează eronat mesajul pe care l-am postat în ziua de 16 septembrie a.c., formulat în baza principiului separației și echilibrului puterilor în stat, rupând din context câteva cuvinte pentru a-și putea formula acuzația.
Mesajul transmis subliniază faptul că justiția independentă este capabilă, prin instituțiile sale și prin exercitarea prerogativelor în cadrul constituțional, alături de celelalte puteri, să asigure echilibrul puterilor în stat în baza controlului reciproc între puteri, în interesul societății și al menținerii ordinii de drept.
Astfel, de nicăieri nu rezultă intenția mea de a plasa justiția în afara puterilor statului și deasupra acestora, precum și problema depășirii cadrului constituțional și a existenței unui conflict juridic între puterile statului care, desigur, este de competența Curții Constituționale.
Principiile pe care le-am enunțat în mesaj se regăsesc în Carta de la Roma (adoptată ca urmare a Opiniei nr. 9 din 2014 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei) și în nota explicativă unde, se subliniază că procurorii trebuie să își îndeplinească sarcinile fără nicio presiune sau interferență externă, în conformitate cu principiul separației puterilor și principiul responsabilității”, a transmis Augustin Lazăr, potrivit stiripesurse.ro.