Augustin Lazăr îl acuză pe Tudorel Toader: A intervenit în activitatea procurorilor și a acționat cu exces de putere

Augustin Lazăr îl acuză pe Tudorel Toader: A intervenit în activitatea procurorilor și a acționat cu exces de putere

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, precizează, în solicitarea de suspendare a executării propunerii ministrului Justiției de revocare a sa din funcție, că nu i s-a respectat dreptul la apărare, informează Agerpres. De asemenea, Lazăr îl acuză pe Tudorel Toader de ingerință în activitatea procurorilor și exces de putere.

„Solicităm instanţei să constate că, în procedura desfăşurată de ministrul justiţiei, care s-a finalizat prin propunerea de revocare, dreptul la apărare al procurorului vizat de această măsură nu a fost asigurat, nefiind în măsură să prezentăm ministrului, anterior formulării propunerii, motivele şi documentele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri. Prin efectele pe care le produce în mod concret, asupra carierei procurorului ce ocupă o funcţie de conducere, procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu”, se arată în solicitarea procurorului general, în care Lazăr cere și suspendarea executării actelor în baza cărora a fost emisă propunerea de revocare a sa.

Augustin Lazăr mai precizează că procedura de evaluare la care a recurs ministrul Justiției ”nu a îndeplinit cerinţele de transparenţă faţă de procurorul evaluat”.

„În cauză se prefigurează elementele excesului de putere prin raportare la exigenţele cerute conduitei celorlalte autorităţi publice în raporturile cu autoritatea judecătorească şi procurorii, tocmai pentru asigurarea garanţiilor de imparţialitate obiectivă în îndeplinirea funcţiilor judiciare ale acestora. Trebuie avute în vedere şi ‘Principiile de la Bangalore’, care permit magistraţilor să îşi exprime liber opiniile atunci când le este afectată independenţa sau când există riscul de a se aduce atingere separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”, mai precizează procurorul general.

În solicitarea acestuia se arată și că unul dintre motivele care au stat la baza inițierii procedurii de revocare a pocurorului general se referă la ancheta cu privire la intervenția jandarmilor în Piața Victoriei la protestul din 10 august.

„Se poate lesne deduce că invocarea acestui motiv de revocare constituie, în realitate, o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale. Or, Curtea Constituţională a arătat că şi sistemele în care Ministerul Public este în subordinea sau parte a a Guvernului sunt conforme cu standardele europene, cu condiţia existenţei unor măsuri efective de natură a garanta independenţa sau autonomia Ministerului Public şi non intervenţia Guvernului în cauze concrete/individuale”, se mai precizează în cererea procurorului.

De asemenea, Augustin Lazăr reproșează faptul că inițierea procedurii de revocare a sa din funcție ”are valoarea unei sancţiuni disciplinare”, în contextul în care în urma controlului reprezentanților Inspecției Judiciare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu s-a constatat nicio deficiență managerială.

Procurorul general este nemulțumit că, după anunțul privind evaluarea, nu i-au fost cerute ”date, informaţii, explicaţii cu privire la actele, faptele şi împrejurările concrete imputate” și că propunerea de revocare „nu au fost comunicate direct” înainte de a fi mediatizate concluziile la care a ajuns ministrul Justiției.

Augustin Lazăr menționează și faptul că o schimbare din funcție a procurorului general poate duce la o perturbare previzibilă gravă a funcţionării Ministerului Public și că poate afecta „reprezentarea instituţională a Ministerului Public la nivel naţional şi internaţional”.

Cererea lui Augustin Lazăr va fi discutată la Curtea de Apel Alba Iulia în 20 noiembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:47 - Șeful Hezbollah pentru relații cu presa a fost ucis de israelieni într-o zonă aglomerată din Beirut. Devenise una dintre cele mai cunoscute figuri ale organizației libaneze
23:34 - Ștefan Pălărie: Elena Lasconi este pe locul 3 și se apropie de locul 2. Distanța e din ce în ce mai mică (VIDEO)
23:13 - Premierul din Kosovo s-a întâlnit cu fotbaliștii naționalei, la două zile de la scandalul din meciul cu România. Albin Kurti, mesaj amenințător
23:01 - Ionuț Stroe: Și în ceasul al 11-lea există disponibilitate din partea PNL să facem o construcție solidă pe zona de dreapta. Din păcate, pentru turul 2 există o „canibalizare” politică între candidații de dreapta (VIDEO)
22:40 - Presa din Ungaria reclamă frigul din Polivalenta de la București, de la meciul dintre Rapid și Gyor. Ziariștii maghiari spun că nu e prima oară
22:27 - Rareș Hopincă: Din păcate, domnul Ciucă a suferit în ultima perioadă o transformare radicală. Trebuie să ne putem privi în ochi și după această campanie electorală (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: Este total inacceptabil ce face premierul din Kosovo, care amestecă politica cu fotbalul. Jucătorii din Kosovo trebuie să suporte consecințele pentru gestul de la finalul meciului
21:46 - Ludovic Orban: De multe ori statul se transformă într-un dușman al întreprinzătorului român care n-are carnetul bun de partid. E momentul unei reforme profunde în administrația publică
21:24 - Joe Biden ar fi permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, cu doar două luni rămase din mandatul de președinte al SUA
21:04 - Cristina Rizea: Marcel Ciolacu a vorbit despre ce face, despre ce a făcut și despre ceea ce vrea să facă în continuare, fără să își atace ceilalți contracandidați (VIDEO)