Parchetul General a decis că dosarul Tel Drum va fi în continuare instrumentat de DNA. Decizia vine după ce Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, o invenție PSD-ALDE criticată puternic de magistrați, a cerut de mai multe ori ca dosarul să ajungă la ea, deoarece ar fi vizat și un judecător. Procurorul anticorupție care instrumentează dosarul a refuzat.
Călin Nistor, procurorul-șef interimar al DNA, a declarat, pentru B1 TV, că speră la o rezolvare în câteva luni a dosarului Tel Drum, în care este vizat și Liviu Dragnea.
Nistor a precizat că această cauză durează atât de mult deoarece este una complexă: ”E o cauză complexă, din câte spune procurorul de caz. El a avut o expertiză dispusă, s-a făcut și acea expertiză, speră că într-un timp nu foarte îndelungat acea cauză să fie soluționată cu o soluție legală, într-un fel sau altul”.
El a făcut o serie de precizări și privind conflictul cu Secția specială de investigare a magistraților, care a cerut dosarul Tel Drum: ”Eu pot spune doar că s-au primit mai multe solicitări de trimitere a dosarului, cu motivarea că ar fi magistrați cercetați în acea cauză. I-am cerut procurorul de caz să-și asume în scris această situație, a precizat că e un memoriu care viza niște magistrați, dar care a fost detașat și trimis la Secția Specială. Procurorul nostru s-a declarat competent să soluționeze cauza aflată la noi și a fost sesizat Procurorul general cu soluționarea conflictului de competență survenit între DNA și Secția Specială”
Întrebat dacă nu i se pare dublios că fix dosarul Tel Drum e dorit de această Secție, Nistor a răspuns: ”eu sunt procuror și discut numai pe probe. Când o să am probe în sensul ăla, o să comunic. Dar nu discut nici de concidențe. Noi susținem în continuare că suntem competenți să soluționăm acel dosar”.
Întrebat cam când va fi gata acest dosar, șeful DNA a răspuns: ”eu sper să fie de ordinul a câteva luni, una-două-trei luni, dar procurorul apreciază”.
Comunicatul integral al Parchetului General:
Văzând interesul manifestat de mai mulți jurnaliști privind conflictul de competență ivit între Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în cursul instrumentării dosarului intitulat în mass media ,,dosarul Tel Drum”, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Prin ordonanța nr. 412/C/2019 din data de 12.03.2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în temeiul art. 63 alin.1 și alin. 4 din Codul de procedură penală, art 88 ind.1 alin 5 din Legea nr. 304/2004 și art. 1 alin. 3 ind.1 din O.U.G. nr. 43/2002, stabilirea competenței de soluționare a dosarului nr. 986/P/2014 în favoarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.
Soluția a fost pronunțată ca urmare a constatării că faptele care fac obiectul urmăririi penale în dosarul nr 986/P/2014 al D.N.A. nu au nicio legătură cu faptele denunțate anonim în dosarul nr. 1164/P/2018 al S.I.I.J.