Augustin Lazăr răspunde acuzațiilor în cazul Aiud: Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist. Atacurile la adresa mea, determinate de candidatura pentru un nou mandat de procuror general (VIDEO)

Augustin Lazăr răspunde acuzațiilor în cazul Aiud: Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist. Atacurile la adresa mea, determinate de candidatura pentru un nou mandat de procuror general (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Lazăr a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, ”că nu a fost ofițer, subofițer, agent sau colaborator al fostei Securități sau al vreunui serviciu de informații”. Procurorul general al României țină să răspundă astfel la informațiile vehiculate în spațiul public în ultimele zile, după dezvăluireapotrivit căreia, în anii 80, a făcut parte din Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, comisie care a refuzat eliberarea conditionată a disidentului politic Iulius Filip.

”Fac acest lucru din respect pentru adevăr, o valoare care mi-a ghidat întotdeauna pașii în viață și în activitatea profesională. În ultimele zile, câteva instituții de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete care să mă decredibilizeze ca om, ca magistrat, ca român.

Nu sunt ofițer, subofițer, agent sau colaborator al fostei Securități sau al vreunui serviciu de informații. Am făcut armata, sunt rezervist al Armatei Române, la arma geniu. Am fost genist la o unitate din Timișoara și sunt și acum trecut în rezerva Armatei Române la această specialitate.

Acest fapt este demonstrat de verificările în arhivele CNSAS și în adeverințele care s-au eliberat. Sunt acte publice care pot fi consultate.

În acest moment nu am nicio emoție pentru orice verificare care s-ar realiza în arhivele CNSAS.

În perioada 1982-1989 am fost procuror stagiar, procuror criminalist la Procuratura locală Alba Iulia fără a exercita nicio funcție de conducere. Mapa mea profesională este la CSM, poate fi văzută și se vede că Revoluția m-a prins la 33 de ani, ca procuror criminalist care se ocupa de infracțiuni comise cu violență.

Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist.

Infracțiunile contra securității statului erau instrumentate de justiția militară. Calitatea de președinte al comisie de propuneri pentru liberare în cadrul Penitenciarului Aiud a fost prezentat în mod tendențios.

Atribuția acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnați. Procurorul nu e judecător. Aceasta era tributul exclusiv al instanței de judecată. Comsia avea doar rolul de verificare a condițiilor tehnice.

Legea aflată în vigoare la data respectivă avea aceleași prevederi pentru toate categoriile de condamnați. Instituția liberării condiționate este reglementată relativ similar și în prezent, cu mențiunea că acum verificările sunt făcute de judecători”, a declarat Augustin Lazăr.

Acesta a susținut că aceste atacuri la adresa sa au apărut în contextul în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general.

”Aceste atacuri nefondate la adresa mea sunt determinate de depunerea candidaturii pentru un al doilea mandat de procuror general. Mi-au dat prilejul de a reflecta asupra parcursului de după 1989 al Ministerului Public.

Imediat după Revoluție justiția și procurorii au făcut pași rapizi spre modernizare și profesionalizare la cele mai înalte standarde. Și pe noi ne-a prins această schimbare care a fost benefică.

Practicile anterioare anului 1990 au fost amandonate chiar din primii ani ai democrației. Acest fapt este demonstrat de soluționarea dosarelor istorice, care au contribuit la aflarea adevărului despre regimul comunist și Revoluția din 1989”, a mai spus procurorul general.

În acest context, Augustin Lazăr și-a exprimat regretul ”pentru dramele și suferințele luptătorilor anticomuniști”.

”În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să exprim scuze instituționale pentru practicile discutabile dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară. Personal, îmi exprijm regretul pentru dramele și suferințele luptătorilor anticomuniști cărora le datorăm faptul că astăzi trăim într-o țară democratică, membră a Uniunii Europene”, a mai spus Augustin Lazăr.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`